Blaga câştigă şi runda a doua: Convenţia Naţională, în 23 martie, la Romexpo, cu 5.000 de delegaţi

CNC al PDL a decis, sâmbătă, organizarea Convenţiei Naţionale a partidului în 23 martie, la Romexpo, la care să participe 5.000 de delegaţi. Consiliul a votat astfel varianta Blaga, validată cu o zi în urmă de Colegiului Director, când a fost respinsă propunerea Elenei Udrea privind invitarea  a 10.000 de membri.

23 feb. 2013, 14:25
Blaga câştigă şi runda a doua: Convenţia Naţională, în 23 martie, la Romexpo, cu 5.000 de delegaţi

Consiliul Naţional de Conducere (CNC) al PDL a stabilit ca data Convenţiei Naţionale a partidului să fie 23 martie, la vot fiind înregistrate 6 voturi „împotrivă”, ceilalţi participanţi exprimându-se în favoarea propunerii în acest sens a Colegiului Director.

Propunerea ca la Convenţie să participe 5.000 de delegaţi a avut 11 voturi „împotrivă” şi 5 abţineri.

La CNC a existat şi propunerea Monicăi Macovei ca data Convenţiei să fie 30 martie. Europarlamentarul PDL a susţinut organizarea Convenţiei în 30 martie pentru ca şi candidaţii care vor intra în competiţie în această săptămână să aibă timp să-şi facă campanie.

De asemenea, Monica Macovei şi Cristian Preda propuseseră ca la Convenţie să participe 10.000 de delegaţi.

Pe de altă parte, CNC a aprobat, la propunerea Monicăi Macovei, o derogare la Statutul partidului, astfel încât oricine să poată candida pentru orice funcţie, indiferent de vechimea în formaţiune.

Monica Macovei a susţinut că pot fi aduşi oameni valoroşi în partid care să candideze fără a fi nevoie de o vechime. Macovei a precizat că ea nu se află în acest caz, pentru că a primit derogare în urmă cu câţiva ani, dar a menţionat că în Statut era necesară o vechime de minimum cinci ani pentru a candida la preşedinţia partidului.

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a spus că este de acord cu această derogare, dar candidaţii „măcar să fie membri de partid”. „Deci pentru derogare, nu e nevoie de vechime, măcar să fie membru de partid”, a spus Blaga, care a a arătat că amendamentul Monicăi Macovei a fost acceptat de membrii CNC, fiind doar 47 de voturi împotrivă şi două abţineri.

Macovei a mai susţinut ca la întâlnirile din teritoriu să participe toţi delegaţii la Convenţie.

Totodată, CNC al PDL a decis înfiinţarea comisiei de pregătire a alegerilor interne, în varianta propusă de Colegiul Director, respingând propunerea lui Gheorghe Ştefan ca nouă organizaţii performante să-şi desemneze membri în această comisie.

Comisia de pregătire a alegerilor propusă de Colegiul Director este formată din nouă membri: Sulfina Barbu, Alin Popoviciu, Alin Tişe, Traian Igaş, Ion Bălan, Mircea Toader, Costică Canacheu, Marian Zlotea, Bogdan Cantaragiu.

„De ce această înverşunare să fie cei nouă (propuşi de Colegiu – n.r.) şi să nu fie alţi nouă propuşi de organizaţiile performante, pe care încă nu-i ştim. Avem o suspiciune, dar dacă asta vreţi, faceţi-vă mendrele”, a spus liderul PDL Neamţ, Gheorghe Ştefan. El a criticat faptul că Vasile Blaga a intenţionat să supună la vot întâi propunerea Colegiului Drector.

Vicepreşedintele PDL Cristian Boureanu l-a rugat pe Gheorghe Ştefan să-şi ceară scuze în faţa BPN şi a spus că propunerea Colegiului Director a fost făcută statutar.  Preşedintele PDL Vasile Blaga a precizat că a respectat întotdeauna Statutul şi că votul din Colegiul Director în privinţa componenţei comisiei a fost secret.

Colegiul Director al PDL a decis, vineri, să propună CNC organizarea Convenţiei Naţionale a partidului în 23 martie, la Romexpo, la care să participe 5.000 de delegaţi.

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a anunţat că decizia a fost luată cu 51 de voturi „pentru”, 7 voturi „împotrivă” şi 2 abţineri şi că propunerea Elenei Udrea privind invitarea a 10.000 de membri a fost respinsă.

„Să fim logici, gândiţi-vă ce înseamnă alegeri în două tururi cu 10.000 de delegaţi. Convenţiile se organizau de obicei cu 1.000 de delegaţi, am sărit deja la 5.000”, a spus Blaga.