Bilanţul violenţelor din Turcia a ajuns la trei morţi şi peste 2.000 de răniţi

Încă o persoană a murit, miercuri, în urma protestelor din Turcia, bilanţul ajungând la trei morţi şi peste 2.000 de răniţi, anunţă autorităţile turce, citate de site-ul ziarului Hurriyet.

05 iun. 2013, 16:53
Bilanţul violenţelor din Turcia a ajuns la trei morţi şi peste 2.000 de răniţi

Ethem Sarisülük, un activist turc care fusese rănit la cap în cursul violenţelor de la Ankara, a decedat la spital. Informaţia a fost dezvăluită de un reprezentant al Asociaţiei Medicale din Turcia (TTB). Astfel, bilanţul violenţelor din Turcia a ajuns la trei morţi şi peste 2.000 de răniţi, scrie Mediafax.

Protestele, care iniţial erau faţă de reducerea suprafeţelor verzi din Parcul Gezi – unde există planul de reconstruire a cazarmei otomane Topçu Kişlasi, care ar deveni un complex turistic, având inclusiv un mall – au devenit o acţiune îndreptată împotriva premierului Recep Tayyip Erdogan, criticat pentru politicile cu caracter islamist. Premierul a anunţat luni că este dispus să renunţe la planul de construire a unui mall în cadrul complexului, precizând că poate decide construirea unei moschei în locul mall-ului.

Erdogan, aflat la putere din anul 2002, este liderul Partidului pentru Dreptate şi Dezvoltare (AK), format pe structurile unei foste mişcări islamiste. Săptămâna trecută, Parlamentul turc a aprobat o lege care interzice vânzarea şi consumul de băuturi alcoolice în intervalul orar 22.00 – 6.00, o situaţie care a nemulţumit tinerii turci. Acuzat de atitudine islamistă, Erdogan a dat asigurări că este determinat să respecte caracterul laic al statului turc.

Citeşte şi MAE îi avertizează pe românii care merg în Turcia să evite aglomeraţia şi manifestaţiile de protest