Bilanţ DNA sub mandatul lui Kovesi: 50 de dosare grele în două luni

La DNA, în ultimele două luni au fost peste 50 de dosare în care procurorii anticorupţie au dispus trimiteri în judecată, începeri de urmărire penală, reţineri, arestări. Au marcat şi cu o premieră: arestarea unui procuror din DNA -şeful Anticorupţiei de la Slobozia, Cristudor Dumitru, despre ale cărui interese oneroase presa relatase încă din 2008, fără să i se întâmple ceva, scrie evz.ro.  

RomaniaTV.net
16 iul. 2013, 18:09
Bilanţ DNA sub mandatul lui Kovesi: 50 de dosare grele în două luni

O premieră  este cea privind dosarul privind şantajul prin presă în care este implicat Sorin Alexandrescu, directorul Antena Group, creaţie a lui Dan Voiculescu. În acest dosar s-a început cercetarea şi urmărirea penală faţă de un trust de presă central.Premieră e şi punerea sub urmărire penală a fostului ministru al Apărării, Corneliu Dobriţoiu, în dosarul „Case pentru generali”.

Directive pentru procurori

După ce la mijlocul lunii mai le-a atras procurorilor atenţia să nu mai ancheteze suspiciunile de fraudă de la referendumul din vara lui 2012, iar săptămâna trecută, în contextul fraudei la Bacalaureat, a afirmat că şi procurorii trebuie să dea socoteală, ieri premierul Victor Ponta a trasat noi directive anchetatorilor: „Sper ca toţi hoţii ăştia, Blejnar, Videanu, Duţă, Trăilă, o să ajungă să îi cheme şi pe ei cineva”.

Mită pentru edilul din Râmnicu- Vâlcea

Primarul oraşului Râmnicu Vâlcea, Emilian – Valentin Frâncu, a fost trimis în judecată, pe 20 mai, în stare de arest preventiv, pentru o mită de 20.000 de euro. Edilul a fost prins în flagrant de procurorii DNA atunci când primea o parte din bani. Frâncu (PNL) a cerut reprezentanţilor unui birou de arhitectură 10% dintr-un contract public de 200.000 de euro, având ca obiect lucrări de amenajare a unor spaţii publice din Râmnicu- Vâlcea.

Şpagă pentru contracte publice

Primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, celebru după construirea unui zid în jurul unui cartier de romi, este cercetat din 18 iunie de procurorii DNA. Acuzaţiile: luare de mită, trafic de influenţă şi efectuarea de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia. El ar fi primit bani de la reprezentanţii a cinci firme pentru a le favoriza la achiziţiile publice organizate de instituţie, la atribuirea şi la derularea contractelor.

Afacere liberală cu fiul ministrului

Flavius-Cristian, fiul ministrului Muncii Mariana Câmpeanu (PNL), a fost trimis în judecată, pe 27 mai, pentru acuzaţia de abuz în serviciu contra intereselor publice. El este director tehnic în cadrul Regiei Autonome – Registrul Auto Român şi a fost cercetat pentru achiziţionarea de către instituţie, la un preţ exorbitant, a unui teren pentru un poligon de încercări auto. Vânzătorul era Marin Ţuţurescu, consilier judeţean şi lider PNL din Giurgiu.

Înaltul funcţionar se vindea ieftin

Fost director general la Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Mediu, Adrian Mândroiu, a fost trimis în judecată, pe 28 iunie 2013, în stare de arest, pentru trafic de influenţă în formă continuată şi corupţie. Înaltul funcţionar participa la întâlniri cu oameni de afaceri în care se stabilea cum se câştigau contractele publice. „Cu 20.000 de euro se rezolvă un contract de 15 milioane de lei”, se lăuda Mândroiu.

Directori RADET, mii de euro sub pat

Trei directori din cadrul Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) Bucureşti au fost reţinuţi, pe 25 iunie, pentru luare de mită în formă continuată. Ion Voicu, Dan Mavrodin şi Ovidiu Gărduş au fost acuzaţi de luare de mită şi au stat în arest preventiv aproximativ o săptămână. Ei cereau de la firme comisioane de 10% din contractele publice, iar o parte din bani au fost găsiţi, în plicuri, la domiciliile lor.

Generalul care a primit 17 şpăgi

Generalul-maior Neculai Bontic, adjunct pentru logistică al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, a fost pus sub acuzare, săptămâna trecută, pentru 17 infracţiuni de luare de mită. Ofiţerul folosea bunurile Jandarmeriei după bunul său plac, iar subofiţerii din subordine erau adevăraţi servitori. Subordonaţii dădeau şpăgi pentru a nu avea probleme în cariera militară şi închideau ochii atunci când acesta fura din unitate.

Sechestru pe vilele şefilor din fotbal

Şefii fotbalului din România, preşedintele FRF Mircea Sandu şi preşedintele LPF Dumitru Dragomir, au fost trimişi în judecată, pe 17 iunie, pentru abuz în serviciu în scadalul dezafilierii clubului Universitatea Craiova. Prejudiciul în acest dosar este de 15,8 milioane de lei. Procurorii DNA au pus sechestru asigurător asupra mai multor imobile aflate în proprietatea luiMircea Sandu, Dumitru Dragomir şi a Ligii Profesioniste de Fotbal.

Fata mogulului, complice la şantaj

Camelia Voiculescu, acţionarul majoritar al Trustului Intact şi fata lui Dan Voiculescu, a fost pusă sub acuzare pe 11 iulie de procurorii DNA, pentru complicitate la infracţiunea de şantaj. Acuzaţiile sunt în dosarul directorului Antena Group, Sorin Alexandrescu. Ancheta a început pe 30 mai, iar în acest caz, procurorii DNA cercetează un şantaj de aproximativ 36 de milioane de euro la adresa lui Ioan Bendei, director RCS&RDS.