Bătălia cu băncile: Avocaţii avertizează că, din cauza amânărilor, clienţii cu rate se sinucid

Bătălia în justiţie cu băncile a ajuns la extrem. Unii avocaţi cer grăbirea proceselor pe motiv că li se sinucid clienţii cu rate, în condiţiile în care mii de români au dat băncile în judecată.

RomaniaTV.net
31 ian. 2013, 16:38
Bătălia cu băncile: Avocaţii avertizează că, din cauza amânărilor, clienţii cu rate se sinucid

Deocamdată, autorităţile le pun beţe în roate clienţilor nemulţumiţi de bănci şi au amânat aplicarea unei prevederi favorabile acestora.

Avocaţii nu ezită să invoce argumente emoţionale ca să-şi apere clienţii. Unul dintre ei a cerut chiar termene de judecată mai apropiate pe motiv că unii clienţi ar putea recurge la gesturi extreme. Avocatul s-a folosit în argumentaţia sa de sinuciderea unui client, deşi a recunoscut că motivele pentru care omul şi-a luat viaţa sunt doar speculaţii.

„Nu-mi face deloc plăcere să vorbesc despre acest caz. Nu cunosc exact condiţiile în care omul s-a sinucis. Pe forumul dedicat clienţilor nemulţumiţi s-a lansat teoria că s-ar fi sinucis din cauza ratelor la credit dar nu există nicio dovadă concretă în acest sens”, a declarat avocatul, potrivit capital.ro.

Potrivit sursei citate, ăncercările avocatului au fost consemnate într-o decizie scrisă a unei instanţe: „Reclamanţii reprezentaţi de avocat X(nr: în act este numele real) învederează că nu solicită termen pentru a lua cunoştinţă de înscrisuri, după care depune certificat de deces al reclamantului Y(nr: în act este numele real) învederând că acest reclamant s-a sinucis din cauza imposibilităţii achitării ratelor bancare. Solicită acordarea unui termen de judecată mai scurt, tocmai în vederea împiedicării unor alte acte de suicid .

„E foarte discutabil. Nu ştim, să spunem din rândul populaţiei normale, cât este. De altfel, băncile se asigură totdeauna împotriva acestei chestii, că te pun să-ţi faci asigurare de viaţă în favoarea băncii şi care acoperă creditul„, a explicat, pentru România TV, psihologul Florin Tudose.

Pentru bănci, procesele cu clienţii nemulţumiţi au devenit o adevărată pacoste. În prezent există 3000 de procese între clienţi şi băncile de care aceştia sunt nemulţumiţi.

Clienţii sunt încurajaţi să dea băncile în judecată de rata mare de succes de până acum. În 75 la sută din cazuri, judecătorii au dat dreptate clienţilor.

Între timp, guvernul a oferit băncilor un răgaz. A prelungit până în iulie o prevedere prin care clienţi puteau să atace mai uşor clauzele abuzive din contractele de credit.