Băsescu: Voi desemna un premier care să servească interesul naţional VIDEO

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni seara, că nu este impresionat de ameninţările cu suspendarea în cazul în care nu va desemna, după 9 decembrie, un premier agreat de USL. Şeful statului că spus că va desemna un premier care să servească interesului naţional.

RomaniaTV.net
12 nov. 2012, 17:30
Băsescu: Voi desemna un premier care să servească interesul naţional VIDEO

Răspunzând unei întrebări legate de discuţiile privind viitorul premier de după alegeri, Băsescu a spus: „Eu iau în calcul varianta interesului naţional. Voi desemna un premier care să servească interesul naţional. Povestea pe care o vehiculează orice politician, că îl suspendăm pe Băsescu, vă rog să mă credeţi că nu mă impresionează. Nu sunt un om căruia să îi fie frică de ceva. În orice caz, nu de politicieni”.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, pe 2 noimebrie, la România TV, că nu există în USL un plan de suspendare a lui Traian Băsescu. Liberalul a arătat însă că un eventual refuz al preşedintelui de a-i acorda lui Victor Ponta un nou mandat de premier va conduce la declanşarea imediată a procedurii de suspendare.

Antonescu a comentat declaraţiile lui Dan Voiculescu privind necesitatea unei noi suspendări a preşedintelui, negând existenţa unui plan al USL în acest sens. „Că n-ar fi rău, susţin. Ar fi bine chiar. Numai că nu există un plan pentru că în ciuda faptului că Traian Băsescu este un preşedinte ilegitim, că s-a întors la Cotroceni pe uşa din dos, esenţa statului de drept arată că trebuie respectate nişte reguli”, a declarat Antonescu.

O nouă suspendare ar putea fi declanşată doar de un refuz al preşedintelui de a accepta propunerea de premier al USL. „Într-o asemenea situaţie, sigur că s-ar ajunge la suspendare, dar mi se pare foarte puţin probabil să se întâmple”, a mai spus preşedintele PNL precizând că trecerea la suspendare depinde doar de comportamentul viitor al preşedintelui Băsescu.

Crin Antonescu a arătat că USL nu este dispusă să negocieze cu şeful statului numele viitorului premier, arătând că procedura de suspendare ar începe la primul refuz al propunerii USL. „Altfel ar însemna să acceptăm că am făcut alegerile degeaba, că Traian Băsescu poate să aleagă câte unul dintre noi, dintre cetăţenii României şi să-l pună prim-ministru”, a spus Antonescu.

Acesta a spus că nu există un argument pentru care suspendarea ar putea fi declanşată înainte de alegerile din 9 decembrie astfel încât referendumul pentru demitere să aibă loc simultan cu scrutinul pentru Parlament. „Nu există un plan de suspendare pentru că nu ne aflăm, de la revenirea sa la Cotroceni, în faţa unei încălcări a Constituţiei”, a spus Antonescu.