Băsescu susţine că poate ridica distincţia acordată lui Tokes numai dacă Consiliul de Onoare o cere

Preşedintele Traian Băsescu a declarat marţi că în cazul în care Consiliul de Onoare al Ordinului Steaua României cere ridicarea decoraţiei acordate europarlamentarului Laszlo Tokes, atunci va emite decretul.

03 sept. 2013, 17:09
Băsescu susţine că poate ridica distincţia acordată lui Tokes numai dacă Consiliul de Onoare o cere

„Conform legii, preşedintele României nu poate primi astfel de solicitări şi nu poate emite decretul. Consiliul de Onoare, format din şapte membri, este cel care stabileşte ridicarea sau nu a ordinului”, a spus Băsescu, într-o declaraţie la Palatul Cotroceni, despre solicitările de ridicare a distincţiei Steaua României în cazul Tokes.

Cancelaria Ordinelor din cadrul Administraţiei Prezidenţiale invită membrii Ordinului Naţional „Steaua României” la Adunarea Generală pentru alegerea Consiliului de Onoare, reuniunea urmând să aibă loc pe 19 septembrie, de la ora 16.00, la Palatul Cotroceni. 

Consiliul de Onoare ar putea discuta retragerea distincţiei acordate europarlamentarului Laszlo Tokes.

Premierul Victor Ponta i-a transmis preşedintelui Traian Băsescu o scrisoare în care apreciază că nu mai sunt întrunite condiţiile morale şi legale pentru ca Laszlo Tokes să deţină Ordinul Steaua României şi propune retragerea acestei distincţii.

Traian Băsescu i-a refuzat cererea lui Victor Ponta, precizând că premierul nu este membru al Ordinului Naţional „Steaua României” şi, conform prevederilor legale, nu poate solicita declanşarea procedurii de retragere a decoraţiei acordate lui Laszlo Tokes.