Băsescu şi Antonescu, joaca de-a demisia VIDEO

Politicienii şi-au făcut un obicei din a repeta obsesiv cuvântul "demisie". Preşedintele suspendat a fost cel care a dat tonul, în 2007, când a afirmat că demisionează în 5 minute. Au trecut 5 ani de atunci, dar cele 5 minute nu. Şi-a reiterat ideea cu ocazia referendumului. Pentru a nu fi mai prejos, în acest joc a intrat şi preşedintele interimar Crin Antonescu. Liberalul declara, în şedinţa comună a Parlamentului din 6 iulie în care s-a tranşat suspendarea, că va demisiona dacă Traian Băsescu se întoarce la Cotroceni.

RomaniaTV.net
31 iul. 2012, 06:57
Băsescu şi Antonescu, joaca de-a demisia VIDEO

În 2007, la prima suspendare, Traian Băsescu îşi lua angajamentul de a demisiona în cazul în care Parlamentul îl va suspenda din funcţie.

În situaţia în care, în pofida avizului CCR, Parlamentul va vota suspendarea mea, în maxim 5 minute de la vot, voi demisiona din funcţie„, spunea Băsescu, în 17 aprilie 2007. 

În timpul campaniei pentru referendumul din 2012, Traian Băsescu a făcut din nou declaraţii contradictorii.

Nu vreau să rămân în funcţie la masa verde„, susţinea, pe 12 iulie, preşedintele suspendat. După rezultatul referendumului din 29 iulie, când românii s-au prezentat sub 50% la vot, acest scenariu nu a mai fost însă susţinut de Traian Băsescu. 

Şi preşedintele interimar Crin Antonescu a făcut declaraţii contradictorii referitoare la retragerea din politică.

În şedinţa comună în care s-a decis suspendarea lui Traian Băsescu, Crin Antonescu declara de la tribună că el se va retrage din viaţa politică dacă Băsescu nu va fi demis la referendum.

„Veţi fi sau nu suspendat azi, veţi fi sau nu demis, de verdictul poporului, ne cam despărţim. Dacă nu veţi fi demis la referendum, eu, Crin Antonescu, mă retrag definitiv din viaţa politică. Dacă veţi fi demis la referendum, nu ştiu ce veţi face, dar vă urez şi dumneavoastră şi mie un singur lucru: să apucăm amândoi o justiţie pe deplin independentă în România”, spunea pe 6 iulie Crin Antonescu.

În timpul campaniei pentru referendum, Antonescu a bătut însă în retragere.

N-am făcut o promisiune, că nu datoram nimănui. Am spus pur şi simplu domnului Băsescu că înţeleg că după referendumul acesta nu o să mai fim împreună, ori pleacă dânsul ori plec eu (…) Când am văzut, totuşi, cât de mult sunt interesaţi partiazanii domnului Băsescu, parcă mai mult chiar decât de ramânerea domniei sale, dacă plec eu, dar nu cumva mă răzgândesc eu, sigur că am avut un sentiment ambivalent, pe de o parte o pornire să rămân, că văd că asta le place şi vreau şi eu să le fac anumite bucurii, dar, după aceea, chiar după introducerea condiţiei de cvorum, am spus, da, chiar şi aşa, e în regulă, dacă nu se strâng 9 milioane de oameni să se pronunţe asupra acestei chestiuni sau dacă ia mai multe voturi Traian Băsescu, am plecat şi mă duc învârtindu-mă. A survenit acum şi acest element care dă peste cap orice condiţie de competiţie electorală, în care domnul Băsescu strigă: fugiţi, fugiţi de la urne. Evident că nu mai sunt legat de niciun angajament şi de niciun rămăşag”, declara Antonescu la Antena 3.

La o zi după referendum, când liderii USL s-au reunit în şedinţă de urgenţă pentru a discuta rezultatele referendumului, preşedintele interimar a evitat contactul cu presa. A răspuns în locul său premierul Victor Ponta.

„Nu avem nicio problemă, îl avem ca prezidenţiabil, nu vă îngrijoraţi, vă rog eu frumos. Cum, când am câştigat cu 85% la 15%, ce faci? În ce ţară trăim? Cine pierde se duce la Cotroceni, cine câştigă pleacă? Nici vorbă de aşa ceva. Nu ştiu dacă se validează sau nu, dar când câştigi cu 85 la 15, looser-ul se duce la Cotroceni şi câştigătorul ce să facă, să plece acasă?”, a spus Ponta.