Băsescu s-a întâlnit marţi cu Ponta, Antonescu şi Zgonea

Preşedintele Traian Băsescu a avut, marţi seară, în jurul orei 20, o întrevedere cu preşedinţii celor două Camere şi cu primul-ministru, discuţiile având ca subiect posibilitatea devansării alegerilor prezidenţiale şi raportul MCV pe care urmează să-l dea publicităţii Comisia Europeană, informează România TV. Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a confirmat existenţa întâlnirii.

23 ian. 2013, 10:40
Băsescu s-a întâlnit marţi cu Ponta, Antonescu şi Zgonea

Întrevederea ar fi fost solicitată chiar de către şeful statului, discuţiile având loc la Palatul Parlamentului, în biroul lui Crin Antonescu. Cei trei au aborsat chestiunea unei eventuale devansări a alegerilor prezidenţiale programate pentru 2014 astfel încât acestea să se desfăşoare simultan cu alegerile europarlamentare, în mai sau iuni 2014. Preşedintele a evitat să dea un răspuns tranşant, spunând că va examina problema.

Un alt subiect a fost revizuirea Constituţiei, prim-ministrul Victor Ponta spunând că un referendum privind noua lege fundamentală ar putea avea loc în toamana acestui an. În schimb, preşedintele Băsescu a propus ca plebiscitul să aibă loc odată cu europarlamentarele, caz în care ar trebui să se renunţe la devansarea prezidenţialelor.

De asemenea, a fost abordată problema raportului pe Mecanismul de Cooperare şi Verificare al Comisiei Europene şi chestiunile adiacente acestuia: noile coduri din justiţie, problemele de funcţionare a sistemului judiciar. Ultimul subiect discutat ar fi fost ameninţărila la adresa securităţii naţionale, în contextul recentului atac terorist din Algeria.

„Domnul Băsescu a solicitat o întâlnire cu premierul şi preşedinţii celor două Camere, pe tema MCV. Întâlnirea a fost aseară, la Senat. Subiectul acesta a fost. (…) Nimic spectaculos, lucruri normale”, a declarat Antonescu, miercuri, pentru Antena 3.

În ceea ce priveşte devansarea scrutinului prezidenţial, Antonescu a arătat că a fost doar o informare a preşedintelui în ceea ce priveşte poziţia UDSL. „A fost colateral, nu a fost un subiect. La un moment dat, premierul Ponta i-a adus la cunoştinţă opţiunea sa sau a noastră, a USL, ca în 2014 să nu mai avem alegeri prezidenţiale la termen. (…) Nu a fost un subiect care să se dezbată, a fost pur şi simplu o idee evocată de Victor Ponta”, a mai spus preşedintele PNL.

Prim-ministrul Victor Ponta a anunţat, miercuri, că a discutat cu preşedintele Traian Băsescu despre devansarea alegerilor prezidenţiale astfel încât acestea să aibă loc simultan cu scrutinul pentru Parlamentul European , în mai-iunie 2014.

„Ideea este să avem alegerile concentrate la sfârşitul lui mai sau în luna iunii când sunt cele pentru Parlamentul European. Să ştiţi că sunt şi alte ţări europene care şi-au fixat alegerile naţionale odat cu cele europarlamentare din acelaşi motiv: este foarte greu să ţii un an între ţara în campanie electorală, cu toate dezavantajele unui an electoral”, a declarat Victor Ponta.

Acesta a precizat că doar a prezentat această idee şefului statului, acesta nepronunându-se încă asupra ei. „Este o idee, nu e nimic ascuns aici. Preşedintele nu mi-a dat un răspuns, nici nu avea cum aşa, imediat. Examinează ideea”, a spus Ponta.

Premierul a arătat că singurul scop  scurtarea perioadei de campanie electorală. „Anul viitor o să fie un an destul de greu şi nu ne-ar prinde bine un an întreg de campanie electorală”, a apreciat Victor Ponta.

Preşedintele Traian Băsescu „nu are o poziţie oficială” referitoare la propunerea avansată de premierul Victor Ponta privind devansarea alegerilor prezidenţiale din 2014 în mai-iunie şi cuplarea cu alegerile europarlamentare, a precizat, pentru Mediafax, purtătorul de cuvânt Bogdan Oprea. „Domnul preşedinteTraian Băsescu nu are o poziţie oficială pe această temă”, a spus purtătorul de cuvânt al şefului statului.