Băsescu: Raportul MCV ar fi permis intrarea în Schengen dacă nu apărea partea nouă

Preşedintele suspendat Traian Băsescu a declarat la România TV că raportul pe MCV al Comisiei Europene este unul bun în ceea ce priveşte progresele din domeniul justiţiei, iar, dacă nu ar fi apărut noua parte legată de problemele de funcţionare a statului de drept, raportul ar fi permis aderarea României la Schengen.

RomaniaTV.net
17 iul. 2012, 20:58
Băsescu: Raportul MCV ar fi permis intrarea în Schengen dacă nu apărea partea nouă

„Raportul pe MCV este bun, ne-ar fi permis intrarea în Schengen. Vă rog să mă credeţi că a fost unul dintre obiectivele majore. Nu amestecaţi ce au făcut oamenii aceştia în trei zile cu munca de cinci ani. Şi atunci tratează acea problemă separat cu exprimarea speranţei că problema de restabilire a funcţionalităţii statului de drept se va face. Este un lucru extrem de important, pentru că m-aş fi simţit rău eu dacă toată munca aceasta de cinci ani a justiţiei, nu a mea, nu ar fi fost recunoscută. Nu putem spune că mai avem aceeaşi justiţie ca la intrarea în UE, în 2007. Justiţia a început să arate altfel, să mişte altfel, să chestioneze altfel dosarele şi a fost nedrept să fie o amestecătură. Ponta şi Antonescu, ei au creat această nouă parte a raportului legată de funcţionarea statului de drept pe care noi nu o aveam. Nimeni nu punea sub îndoială criteriile de la Copenhaga în ceea ce priveşte absorbţia lor în funcţionarea statului român”, a declarat Băsescu, marţi seară, la România TV.

De asemenea, Băsescu a precizat că a încercat în discuţiile sale cu unii liderii europeni amânarea prezentării raportului MCV după finalizarea referendumului din 29 iulie. „Am încercat o variantă în care să discutăm despre amânarea oricărei decizii neplăcute, inclusiv legată de MCV, până la terminarea referendumului”, a spus Băsescu.

Preşedintele suspendat i-a acuzat pe Victor Ponta şi interimar Crin Antonescu că au împins cu 10 ani în urmă funcţionarea statului de drept în România. „Am auzit spunându-se că şi alţii au făcut abuzuri. Pot să vă garantez că nici guvernul Năstase, nici guvernul Boc, nici guvernul Văcăroiu nu au făcut ce au făcut oamenii aceştia. Deci toţi s-au oprit în faţa regulamentelor Parlamentului, a prevederilor constituţionale”, a mai argumentat Băsescu.

Comisia Europeană recomandă ca Guvernul şi instituţiile cheie din România să îşi demonstreze angajamentul faţă de pietrele de temelie indispensabile ale statului de drept şi independenţei justiţiei, printr-o serie de „paşi urgenţi”.