Băsescu: Nu exclud să convoc referendum pentru Roşia Montană simultan cu europarlamentarele

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că este în continuare un susţinător al mineritului, că promovarea prin lege a exploatării de la Roşia Montană este o dovadă de "laşitate" a Guvernului şi că el nu exclude opţiunea de a convoca un referendum pe acest subiect simultan cu europarlamentarele. Ba mai mult, Băsescu îl întreabă pe premier câţi bani a luat ca să semneze pentru Roşia Montană.

RomaniaTV.net
02 sept. 2013, 07:30
Băsescu: Nu exclud să convoc referendum pentru Roşia Montană simultan cu europarlamentarele

Preşedintele Traian Băsescu a spus, într-un interviu la „Adevărul”, că el este în continuare un susţinător al mineritului şi că nu exclude organizarea unui referendum pe tema Roşia Montană odată cu alegerile europarlamentare.

„Sunt în continuare un partizan al mineritului, exact din aceleaşi motive – creşterea preţurilor pe piaţa mondială la metale. Spaima mare legată de Roşia Montană este cianurarea, ori aici trebuia discutat cu nişte profesionişti ce înseamnă cianurarea, cât este de riscant, care este nivelul tehnologic al zilelor noastre. (…) Calea nu este să păcăleşti lumea, să dedici o lege Roşiei Montane este o laşitate. Nu e nevoie de aşa ceva, e suficientă o hotărâre de guvern. Laşitatea este, însă, tipică actualului guvern. A fost greşit, trebuia să anunţe că se discută în Guvern de Roşia Montană. (…) Nu am nicio problemă să declanşez un referendum naţional pe tema aceasta. Dimpotrivă, dacă dezbaterile continuă şi nu găsim un mod de a face proiectul acceptabil pentru societate, nu exclud să-l organizez. Îl organizez odată cu europarlamentarele. Problema este de interes major”, a anunţat preşedintele Traian Băsescu.

Şeful statului a precizat, de asemenea, că aprobarea proiectului exploatării de la Roşia Montană se putea face prin Hotărâre de Guvern, adăugând că promovarea acestuia prin lege care să fie adoptată de Parlament este încă o dovadă de „laşitate” a actualului Guvern.

„Nu are nevoie de lege o asemenea decizie. Însă, e tipic actualului Guvern laşitatea, neasumarea. (…) Trebuia să anunţe că dezbatem în Guvern problema Roşia Montană. Ar fi perceput imediat semnalele societăţii şi deschidea un dialog. Teama mare de Roşia Montană este cianurarea, ori aici trebuia discutat cu nişte specialişti. (…) Îmi menţin punctul de vedere că reluare mineritului este o oportunitate, trebuie să vedem însă care este soluţia pentru ca societatea să fie împăcată în acest proces. Nu m-am uitat pe proiectul guvernului pe Roşia Montană. Cred că o redevenţă de 6% este una relativ consistentă, având în vedere că pur şi simplu îţi vin, mai ales dacă ai şi o participare de 25%, cred că ieşi la o sumă destul de frumoasă, care rămâne la statul român. Este o apreciere superficială. Ştiu discuţiile avute de Emil Boc cu Gold Corportation, implicarea companiei româneşti era de 19% a cerut 25%, cifră prin care a ajuns prin negociere. El a spus că nu poate să dea drumul la proiect, pentru că nu credea în el. Dacă înţeleg bine, Victor Ponta a rămas la aceleaşi cifre, nu a mai adăugat un procent. Vă aduceţi aminte ce ţipa Victor Ponta? Câţi bani a luat Băsescu de la Roşia Montană? Şi nu semnase nimeni nimic, imi exprimasem numai un punct de vedere. Acum îl întreb eu, Ponta câţi bani ai luat ca să semneze Roşia Montană? Rămân un suporter al ideii că trebuie să relansăm mineritul, probabil şi cel de cărbune. Mi se pare că nu pot să guverneze aşa. Domnul Ponta când e prim-ministru semnează începerea exploatării, dar când vede că apar reacţii spune că votează împotrivă. Este o laşitate. Aşa nu se poate guverna credibil. Ce spun investitorii străini când văd că un prim-ministru aprobă şi apoi votează împotrivă? Nu ai o politică, eşti incosecvent, este laşitate, lipsă de curaj să îţi asumi ceea ce crezi. Aceeaşi laşitate a fost şi la privatizara CFR Marfă”, a declarat preşedintele Traian Băsescu la Adevărul.

Proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană a fost aprobat în şedinţa din data de 27 august a Guvernului şi va fi transmis Parlamentului spre adoptare.

Exploatarea ar urma să înceapă în noiembrie 2016, după ce planul urbanistic zonal va fi aprobat până la sfârşitul acestui an, iar participaţia statului ar creşte cu încă 5,69%, la 25% din acţiuni, dar condiţionat de emiterea la timp a tuturor autorizaţiilor, potrivit unui draft al Acordului între Guvern, Gabriel Resources şi Roşia Montană Gold Corporation pentru începerea exploatării.

Investitorul va plăti Guvernului o redevenţă de 6% din valoarea producţiei, statul având opţiunea de a solicita companiei Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) ca plata redevenţei să se facă în natură, conform proiectului.