Băsescu NU a votat. Ce a făcut preşedintele suspendat în ziua referendumului

Referendum 2012 - Demitere Traian Băsescu. Preşedintele suspendat Traian Băsescu nu a votat la referendumul pentru demiterea sa din funcţie, deşi anunţase că el va merge la urne, şi nici nu a fost la tradiţionala sesiune de cumpărături din ziua votului. Preşedintele suspendat a petrecut prima parte a zilei în locuinţa de protocol şi şi-a făcut apariţia publică în cursul după-amiezii, la sediul PDL Bucureşti. De două ori a venit Băsescu în Aleea Modrogan, iar în cursul serii s-a retras la sediul său de campanie.  Surse apropiate preşedintelui suspendat, citate de România TV, au declarat încă de la orele prânzului că Traian Băsescu ia în calcul varianta de a nu se mai prezenta la vot.

RomaniaTV.net
29 iul. 2012, 12:05
Băsescu NU a votat. Ce a făcut preşedintele suspendat în ziua referendumului

UPDATE 23.00 Traian Băsescu a declarat, imediat după închiderea urnelor, că le mulţumeşte românilor care au stopat „lovitura de stat”, promiţând că o dată cu întoarcerea la Cotroceni va încerca să genereze „un sentiment de împăcare în societate”.

UPDATE 20.30 Preşedintele suspendat Traian Băsescu a declarat, în faţa sediului său de campanie, că nu se aştepta de la cei din conducerea USL să fie atât de „josnici” şi „mărunţi”, arătând că oamenii sunt „minţiţi” că el îi cheamă la urne şi a adăugat că „asta arată că ce naşte din Iliescu rămâne Ponta”, scrie Mediafax. „Nu mă aşteptam să fie atât de josnici şi asta arată că ce naşte din Iliescu rămâne Ponta”, a declarat Băsescu la sediul său de campanie, unde a venit pentru a doua oară în cursul acestei zile, după ce a plecat de la sediul PDL din Modrogan 22.  Băsescu a acuzat conducerea USL că prin toate mijloacele de comunicare, Facebook, Twitter, SMS, sunt date mesaje cum că el i-ar chema la vot. El a repetat din nou mesajul său către alegători de a rămâne acasă şi de a nu merge la vot. „Conducerea USL s-a dovedit lipsită de caracter până la capăt. I-au minţit pe români că lovitura de stat este democratică şi acum îi mint pe Facebook, pe Twitter, prin SMS că îi cheamă preşedintele Băsescu la vot. Asta arată cât de mărunţi sunt oamenii ăştia”, a concluzionat Băsescu.

UPDATE 19.30 Traian Băsescu a plecat de la sediul PDL.

UPDATE 18.25 Traian Băsescu s-a întors la sediul PDL. „Cei 256 de parlamentari conduşi de domnul Ponta şi domnul Antonescu au chemat la urne. Foarte bine. Să respectăm toţi decizia urnelor şi în condiţiile în care eu am rugat electoratul meu să nu vină la vot şi să nu scoatem oameni în stradă. Este esenţial ca referendumul, indiferent ce rezultat va avea, să se încheie cu recunoaşterea acestui rezultat. Încă o dată eu îi rog pe cei care ar fi vrut să mă susţină să rămână acasă”, a spus Traian Băsescu. 

UPDATE 17. 35 Traian Băsescu a sosit la sediul de campanie.

UPDATE 17.20 Traian Băsescu a încheiat discuţiile cu liderii PDL.

În cursul dimineţii de duminică, Băsescu a stat tot timpul la reşedinţa sa oficială, de la Vila Lac 3, informează România TV

Deşi Băsescu a anunţat că el va vota, până la această oră nu a fost făcut nici un anunţ oficial dacă şi când preşedintele suspendat va merge la urne.

De asemenea, Traian Băsescu anunţase pentru ziua referendumului tradiţionala ieşire la cumpărături, însă şi aceasta lipseşte deocamdată din „programul” electoral al acestuia. 

Mai mult, Băsescu ar lua în calcul să nu voteze, alăturându-se astfel liderilor PDL care nu s-au prezentat la urne.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui suspendat, Bogdan Oprea, a declarat pentru ROMÂNIATV.NET că nu poate confirma dacă Traian Băsescu va merge duminică la vot şi nici care este programul acestuia pentru ziua referendumului. 

În cursul după-amiezii, Traian Băsescu a mers la sediul PDL Bucureşti din Aleea Modrogan 22, unde a avut o întâlnire cu liderii democrat-liberali.

Conform surselor RTV.NET, şefii PDL se vor afla la sediul PDL Bucureşti pentru monitorizarea votului de duminică, urmând să folosească sediul central din Aleea Modrogan nr. 1 doar pentru declaraţiile de presă. 

Preşedintele suspendat Traian Băsescu a declarat, la postul public de televiziune, că va merge la vot duminică, precizând că înţelege totuşi decizia PDL de a-şi îndemna simpatizanţii să nu participe la referendumul din 29 iulie deoarece nu poate fi asigurată corectitudinea plebiscitului.

Întrebat dacă va merge la votul de duminică, preşedintele a răspuns: „Sigur că voi merge. Eu voi merge. Voi fi printre cei care merg la vot. (…) Fiind un singur votant, dar atâta timp cât nu se mobilizează PDL, nu am cum să schimb”, a spus Traian Băsescu.

De asemenea, Băsescu a spus că nu face niciun îndemn către electorat să meargă sau nu la vot.

„Eu nu fac românilor niciun îndemn, fiecare să-şi îndemne conştiinţa. Cine vrea să meargă, să meargă. Cine nu, nu, dar PDL a constatat că nu există garanţii ale corectitudinii votului”, a spus preşedintele.

„Vă spun că eu nu sunt cu sufletul împăcat pe această decizie a PDL. De aceea, eu şi spun ca fiecare să procedeze cum consideră. Nu mai pot juca la câştigarea referendumului cu un PDL care a spus că nu poate asigura securitatea votului din «n» motive. Şi au două pagini de motive…”, a argumentat Băsescu.