Băsescu: Miercuri mă întorc la Cotroceni. 99% referendumul va fi invalidat

Preşedintele Traian Băsescu s-a arătat încrezător că referendumul de duminică va duce la reîntoarcerea sa la Cotroceni astfel încât să-şi reia exerciţiul atribuţiilor de preşedinte începând cu miercurea viitoare.

RomaniaTV.net
24 iul. 2012, 18:31
Băsescu: Miercuri mă întorc la Cotroceni. 99% referendumul va fi invalidat

Invitat în cadrul unei emisiuni a TVR, preşedintele suspendat a fost invitat să spună ce va face dacă referendumul va fi validat şi va consfinţi demiterea sa.

„Dacă Biroul Electoral Central validează referendumul, nu are cine să se opună. Apoi urmează validarea de către Curtea Constituţională şi s-a validat decizia. Ce vă pot spune: miercuri sunt înapoi la Cotroceni”, a declarat Traian Băsescu.

„Deci, după părerea mea, 29 este o zi care în proporţie de 99% va pune capăt crizei politice prin invalidarea referendumului şi acesta este lucrul necesar României şi românilor acum. Nici faţa lui Traian Băsescu nu e importantă acum, nici scaunul lui Traian Băsescu nu e, ci restabilirea funcţionalităţii statului român”, a estimat şeful statului.

Preşedintele a spus că o eventuală demitere a sa prin referendum ar putea avea efecte catastrofale pentru România. „Imaginaţi-vă neîntoarcerea mea la Cotroceni. Înseamnă trei luni de instabilitate până la alegerile prezidenţiale, timp în care România nu are preşedinte. Înseamnă izolarea politică a României (…) Mai poate suporta ţara asta trei luni de instabilitate? Nu. De asta nu condamn PDL-ul”, a spus Băsescu, referindu-se la decizia democrat-liberalilor de a cere simpatizanţilor lor să nu participe la plebiscit.

Cât priveşte posibilitatea unei coabitări viitoare cu actuala putere, Băsescu nu a exclus această variantă, precizând totuşi că este recomandabil ca USL să determine înlocuirea lui Ponta de la Palatul Victoria.

Voi sta strict în atribuţiile instituţionale. Dar ce nu voi face-compromisuri. Nu voi întreba ‘Domnule Voiculescu, pe cine vreţi preşedinte la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie? Domnule Voiculescu, pe cine vreţi la Parchetul General?’ Asemenea abordări nu voi avea„, a mai spus Traian Băsescu