Băsescu: Mişcarea Populară a fost ideea mea. Nu e deschisă politicienilor. Cine va conduce fundaţia

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri seara, că ideea creării Mişcării Populare îi aparţine, însă a anunţat că nu se va regăsi în conducerea fundaţiei. În plus, şeful statului a spus că Mişcarea nu este deschisă în momentul de faţă politicienilor, însă nu a exclus varianta ca aceasta să se transforme în viitor în partid politic.

27 mart. 2013, 19:17
Băsescu: Mişcarea Populară a fost ideea mea. Nu e deschisă politicienilor. Cine va conduce fundaţia

Traian Băsescu a declarat, miercuri seara, că lansarea fundaţiei „Mişcarea Populară” a fost ideea sa, însă a precizat că nu va face parte din conducere, iar aceasta nu va coopta politicieni, fiind creată pentru cei care, la ultimele alegeri, „au spus – nu mă mai interesează politicul”.

Mişcarea Populară este deschisă celor care nu sunt angajaţi politic. Există o presiune formidabilă pentru punerea sub control politic a instituțiilor statului, care e nesănătoasă pentru stat. Insituțiile nu vor rezista la nesfârșit. De aceea, trebuie creată o poziție inversă, prin intermediul celor neangajați politic, cei care au carnet de partid să-și vadă de partidele lor„, a precizat şeful statului, la B1TV.

Nu voi avea nicio contribuţie în conducerea fundaţiei, nu voi fi nici măcar în boardul fundaţiei, dar voi veghea-o, o voi încuraja să existe„, a completat Băsescu.

Întrebat cine va fi preşedintele fundaţiei, Băsescu a  răspuns: „În nici un caz vreun consilier prezidenţial. S-a oferit Cristian Diaconescu (consilier prezidenţial – n.r.) să o lanseze, ca idee. Astăzi a ieşit aprobarea de nume de la Ministerul Justiţiei, trebuie depus statutul la tribunal.

Trebuie găsit un om care să fie o expresie a neangajamentului politic şi un om credibil. Să vedem. Poate să fie şi în zona de afaceri, şi din mediul cultural şi jurnalistic, important este să fie un om cu prestigiu. (…) Vreau ca cei 56% care nu au fost la vot să aibă un loc de manifestare. Mă uitam ce activitate incredibilă este pe internet”.

Băsescu nu a exclus varianta ca, în viitor, Mişcarea Populară să se transforme în partid politic, dar „asta trebuie să vrea membrii fundaţiei”.

„Nu exclud acest lucru, dar nu vreau ca fundația să fie un buffer pentru partidele politice. Dacă se va transforma în partid eu voi pleca. Această fundație n-are decât peste un an, peste doi, peste trei să se transforme în partid, dacă va fi ceea ce vor românii. În acel moment misiunea mea va fi încheiată și voi pleca”, a spus președintele.

Îmi place proiectul Mişcării Populare„, a  arătat şeful statului, adăugând că ar fi lansat proiectul chiar şi în situaţia în care Elena Udrea ar fi câştigat şefia PDL. 

Întrebat dacă președintele fundației Mișcarea Populară va candida la prezidențiale, șeful statului a spus că este un lucru exagerat.

CITEŞTE ŞI Băsescu, despre relaţia cu PDL: În ultimii doi ani, cred că ne-am înşelat reciproc