Băsescu îl refuză pe Ponta. Preşedinţia: Premierul nu poate solicita retragerea decoraţiei lui Laszlo Tokes

Premierul Victor Ponta nu este membru al Ordinului Naţional "Steaua României" şi, conform prevederilor legale, nu poate solicita declanşarea procedurii de retragere a decoraţiei acordate lui Laszlo Tokes, se arată într-o precizare a purtătorului de cuvânt al preşedintelui, Bogdan Oprea.

RomaniaTV.net
23 aug. 2013, 14:25
Băsescu îl refuză pe Ponta. Preşedinţia: Premierul nu poate solicita retragerea decoraţiei lui Laszlo Tokes

Într-un comunicat de presă al Administrației Prezidențiale se precizează că preşedintele Traian Băsescu „ia notă” de iniţiativa şefului Executivului, punctându-se că singura soluţie de retragere a Ordinului Naţional „Steaua României” – în grad de Cavaler acordat lui Tokes este aceea ca unul dintre cavalerii respectivului ordin să sesizeze în acest sens Consiliul de Onoare al Ordinului Naţional „Steaua României”.

„Președintele României, domnul Traian Băsescu, ia notă de inițiativa prim-ministrului Guvernului României, domnul Victor-Viorel Ponta, dar constată că a-i da curs înseamnă încălcarea legii; singura soluție de retragere a Ordinului Național „Steaua României” – în grad de Cavaler acordat domnului Tőkés László este cea prevăzută în HG 1511/2005, și anume ca unul dintre cavalerii acestui ordin să sesizeze în acest sens Consiliul de Onoare al Ordinului Național „Steaua României”. Menționăm că Ordinul Național „Steaua României” are 1.311 membri și că, până în prezent, niciunul dintre membri nu a făcut, conform legii, solicitarea de retragere a decorației acordată domnului Tőkés László. De asemenea, mai menționăm că solicitarea nu trebuie adresată președintelui României, ci Cancelariei Ordinelor, conform legii”, se arată în comunicat.

Potrivit purtătorului de cuvânt al preşedintelui, şeful statului „consideră necesar ca, ori de câte ori există atitudini publice la un nivel instituțional atât de înalt, aceastea să fie în deplin acord cu legea”.

„Domnul Tőkés László a fost decorat de președintele României prin Decretul nr. 1864 / 14 decembrie 2009 cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la Revoluția din decembrie 1989. În temeiul Articolului 5 din Hotărârea Guvernului nr. 1511/2005 privind aprobare Regulamentului pentru organizarea și funcționarea consiliilor de onoare ale ordinelor naționale „Steaua României”, „Serviciul Credincios” și „Pentru Merit”, „cavalerii unui ordin pot semnala Cancelariei Ordinelor atitudini și fapte pe care le consideră dezonorante comise de alți cavaleri ai respectivului ordin și care aduc prejudicii morale și ating demnitatea și onoarea Ordinului”; menționăm că domnul prim-ministru Victor-Viorel Ponta nu este membru al Ordinului Național „Steaua României”, deci, conform prevederilor legale, nu poate solicita declanșarea procedurii de retragere a acestei decorații. În temeiul Articolului 52 din Legea 29/2000 privind sistemul național de decorații al României, „calitatea de membru al unui ordin se poate pierde în următoarele situații: condamnarea prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă la pedeapsa privativă de libertate; b.- pentru fapte dezonorante care aduc prejudicii morale membrilor Ordinului”, se arată în comunicatul Preşedinţiei.

„În temeiul HG nr. 1511/2005 la primirea sesizării unui membru al ordinului, Cancelaria Ordinelor are obligația să convoace Consiliul de Onoare al Ordinului Național „Steaua României”. Hotărârea Consiliului de Onoare al Ordinului Național „Steaua României”, motivată, se comunică, apoi, Cancelariei Ordinelor cu propunere de retragere a decorației sau de respingere a sesizării, după caz (conform Art. 6 Alin. 2 din HG nr. 1511/2005), iar Cancelaria Ordinelor, în baza hotărârii Consiliului de Onoare al Ordinului Național „Steaua României”, după caz, înaintează președintelui României, spre aprobare, proiectul decretului privind retragerea decorației”, mai explică purtătorul de cuvânt al preşedintelui.

Citeşte şi: Decoraţia lui Tokes, plată pentru susţinerea lui Băsescu la prezidenţiale

Premierul Victor Ponta i-a transmis o scrisoare preşedintelui Băsescu, în care apreciază că nu mai sunt întrunite condiţiile morale şi legale pentru ca Laszlo Tokes să deţină Ordinul Steaua României şi propune retragerea acestei distincţii.

În 27 iulie, europarlamentarul Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrările Universităţii de Vară „Balvanyos”, ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască „un sistem de cooperare naţională”, astfel încât să ofere „protectorat” Transilvaniei, „aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud”.

În replică, preşedintele Traian Băsescu a declarat, la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului (Harghita), în urmă cu o săptămână, că „nu îşi merită calitatea de cetăţean român cel care cerea ca Transilvania să fie trecută sub protectorat”.

Participanţii la seminariile Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului au cerut atunci retragerea distincţiilor acordate de statul român „extremiştilor maghiari” din România, făcând referire la europarlamentarul Tokes Laszlo, decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României”.