Băsescu îl ACCEPTĂ pe Puiu Haşotti. Liberalul va depune luni jurământul

Purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale, Bogdan Oprea, a declarat vineri, la România TV, că Puiu Haşotti va depune luni jurământul ca ministru al Culturii. Oprea a precizat că nu s-a pus niciodată problema ca liberalul să nu depună jurământul, iar anunţul public făcut de Haşotti că a depus declaraţia pe propria răspundere la cabinetul premeirului, solicitată de şeful statului, este "suficientă" şi "preşedintele se declară mulţumit". Anunţul Preşedinţiei vine după ce USL l-a ameninţat pe şeful statului cu suspendarea, iar Guvernul l-a acuzat de "sabotaj" şi că duce o campanie "furibundă de discreditare" a Executivului.

RomaniaTV.net
22 iun. 2012, 16:03
Băsescu îl ACCEPTĂ pe Puiu Haşotti. Liberalul va depune luni jurământul

Domnul Haşotti poate să depună luni jurământul. (…) Nu s-a pus problema până în prezent că nu ar putea să depună jurământul. Cine interpretează în sensul acseta, o face rău-voit”, a declarat Bogdan Oprea.

El a precizat că solicitarea preşedintelui Băsescu ca Puiu Haşotti să depună o declaraţie pe proprie răspundere că nu a plagiat a fost menită să prevină acuzaţii ulterioare.

„Impresia noastră este că Guvernul nu vrea să recunoască problema pe care o are, problema plagiatului la doi membri, unul, ce-i drept, care a demisionat. Prin solicitarea adresată dlui Puiu Haşotti, preşedintele României a intenţionat să prevină din efectele negative prin care astfel de acuzaţii le aduc la nivelul imginii României în străinătate. Dacă dl Haşotti a depus o astfel de declraţie pe propria răspundere la cabinetul primului ministru, preşedintele României se declară mulţumit de acest lucru. O instituţie a statului este în posesia unei astfel de declaraţii”, a spus Oprea. 

El a adăugat că Preşedinţia nu cere dovezi ale existenţei declaraţiei a lui Haşotti, din moment ce afirmaţia acestuia a fost consemnată în întreaga presă.

„Avem toată încrederea că nu minte. Este suficient faptul că dânsul a declarat public că există declaraţia prin care îşi asumă întreaga răspundere pentru operele trecute în CV-ul domniei sale. În mod cert, preşedintele României a făcut ce-i stă în putere, adică să solicite o astfel de declaraţie”, a arătat Oprea.

Purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei a refuzat să comenteze avertismentul preşedintelui PNL, Crin Antonescu, potrivit căruia şeful statului riscă să fie suspendat din funcţie dacă Haşotti nu depune jurământul ca ministru al Culturii

Preşedintele Băsescu a solicitat, joi, ca Puiu Haşotti să depună o declaraţie pe proprie răspundere că nu a plagiat.

Ulterior, Puiu Haşotti a mers la Palatul Victoria şi a depus la cabinetul premierului declaraţia de originalitate a tuturor lucrărilor sale menţionate în CV.

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, că acceptă cererea preşedintelui Traian Băsescu în cazul ministrului desemnat al Culturii, Puiu Haşotti, dacă şeful statului îi va indica temeiul legal al acestei solicitări.

Liderul PNL, Crin Antonescu, a precizat vineri că preşedintele Traian Băsescu nu va primi nici de la Puiu Haşotti şi nici de la Victor Ponta vreo declaraţie referitoare la teza de doctorat sau la lucrările ştiinţifice ale ministrului propus pentru Cultură.  Antonescu l-a avertizat pe şeful statului că, dacă până luni nu semnează învestirea lui Puiu Hasotti, va cere iniţierea procedurii de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu.

Premierul Victor Ponta a anunţat vineri că nu va remite preşedinţiei declaraţia pe propria răspundere a lui Puiu Haşotti prin care acesta dă asigurări că lucrările sale ştiinţifice nu sunt grevate de existenţa unui plagiat. Primul-ministru susţine că nu există un temei legal ca Administraţiei Prezidenţiale să-i fie remis un asemenea document.

Administraţia prezidenţială a precizat vineri că interpretarea potrivit căreia preşedintele Băsescu condiţionează învestirea lui Puiu Haşotti în funcţia de ministru al Culturii este „rău-voitoare” şi neconformă cu textul scrisorii trimise premierului.

Preşedinţia susţine că, potrivit deciziei 356 a Curţii Constituţionale din anul 2007, preşedintele ţării „are îndreptăţirea de a verifica corespunderea” candidatului pentru funcţia de ministru, în cazul remanierii guvernamentale.

Guvernul i-a răspuns vineri preşedintelui Traian Băsescu, după precizările acestuia în cazul numirii lui Puiu Haşotti la Ministerul Culturii.  Potrivit Executivului, solicitarea şefului statului în cazul Haşotti a fost o acţiune menită „a arunca dubii” asupra celui desemnat, cu rol vădit de sabotaj, reprezentând o formă de împiedicare a bunei funcţionari a Guvernului.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, ceremonia de depunere a jurământului de învestitură a lui Puiu Hașotti în funcția de ministru al Culturii și Patrimoniului Național va avea loc la Palatul Cotroceni, luni, 25 iunie a.c., la ora 19.00.