Băsescu îi cere Ecaterinei Andronescu să-i dea în scris că nu a plagiat

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat că ceremonia depunerii jurământului de către Ecaterina Andronescu va avea loc luni, la ora 18.00. Preşedintele pune aceeaşi condiţie ca şi în cazul lui Puiu Haşotti, anume Andronescu să dea o declaraţie că nu a plagiat în teza de doctorat sau în alte lucrări ştiinţifice.

RomaniaTV.net
02 iul. 2012, 07:41
Băsescu îi cere Ecaterinei Andronescu să-i dea în scris că nu a plagiat

Ceremonia de depunere a jurământului de învestitură a doamnei Ecaterina Andronescu în funcția de ministru al Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului va avea loc la Palatul Cotroceni, începând cu ora 18.00.

„Cu ocazia transmiterii coordonatelor privind ceremonia de învestire, președintele României, domnul Traian Băsescu, i-a transmis prim-ministrului Guvernului României, domnul Victor Ponta, că ar considera potrivit, ca, înainte de ceremonie, doamna Ecaterina Andronescu să depună, la Cabinetul Prim-Ministrului, o declarație pe proprie răspundere prin care să asigure că nu este implicată în acțiuni de plagiat în propria lucrare de doctorat și în lucrările științifice și în doctoratele pe care le-a coordonat. De asemenea, președintele României, domnul Traian Băsescu, a mai transmis, în scrisoare, că ar fi util ca doamna Ecaterina Andronescu să asigure că nu se află în stare de incompatibilitate, conform normelor legale în vigoare”, se arată în anunţul Administraţiei Prezidenţiale.

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, la Bruxelles, că va înainta Preşedinţiei propunerea de numire a Ecaterinei Andronescu în postul de ministru al Educaţiei, în condiţiile în care interimatul lui Liviu Pop la conducerea ministerului expiră.

Întrebat de jurnalişti ce decizie va lua în cazul unei eventuale incompatibilităţi a Ecaterinei Andronescu legat de postul de ministru, Ponta a răspuns că aceasta va părăsi postul de ministru dacă va exista o hotărâre definitivă de condamnare.

„Ştiu că nu s-a redactat hotărârea şi că urmează să se judece în recurs. Când există o hotărâre definitivă, la fel ca şi în cazul ministrului Culturii, Mircea Diaconu, dacă este de achitare, rămâne, dacă este de condamnare, părăseşte funcţia”, a spus Ponta, citat de Mediafax.

Inspectorii de integritate au mai constatat că din 2004 Andronescu este rector la UPB, din 19 decembrie 2008 senator, iar în prezent exercită funcţia de vicepreședinte al Partidului Social Democrat.

Anterior, Liviu Pop a declarat că vineri predă mandatul, întrucât îi expiră interimatul la conducerea ministerului. Pop a spus că nu a avut nicio discuţie cu premierul Victor Ponta privind numirea unui titular la Ministerul Educaţiei.

Ecaterina Andronescu, nominalizată pentru perluarea Ministerului Educaţiei a mai fost de două ori la conducerea instituţiei. Ambele mandate i-au fost însă marcate de scandaluri. Primul mandat la educaţie al Ecaterinei Andronescu a fost în perioada 2000-2003. Nu l-a dus însă până la capăt, deoarece a fost remaniată în urma
proastei organizări a Bacalaureatului. Ea a mai fost mininistru al Educaţiei în Guvernul Boc I, post pe care l-a ocupat din decembrie 2008 şi până în octombrie 2009, când a demisionat alături de ceilalţi miniştri care făceau parte din PSD.