Băsescu: E ilegală scoaterea din liste a românilor cu rezidenţă în afară sau CI expirate

Preşedintele suspendat, Traian Băsescu, a declarat, luni, la sosirea la sediul său de campanie, că este ilegală scoaterea de pe listele electorale permanente a românilor cu rezidenţă în străinătate, precum şi a celor cu actele de identitate expirate.

RomaniaTV.net
20 aug. 2012, 12:08
Băsescu: E ilegală scoaterea din liste a românilor cu rezidenţă în afară sau CI expirate

Întrebat de jurnalişti despre faptul că Executivul consideră necesară scoaterea de pe listele electorale permanente a circa 2,5 milioane de români cu rezidenţa în străinătate, Băsescu a răspuns că listele electorale permanente se fac după domiciliul stabil, iar intenţia Guvernului este ilegală.

Da, numai că listele se fac după domiciliu. Ştiţi ce îmi spune treaba asta? Eu i-aş întreba, dacă au două milioane jumătate cu rezidenţă în străinătate şi ei consideră în mod ilegal că nu ar trebui să fie în listele permanente de aici, de ce au trimis doar 500.000 de buletine de vot în străinătate?„, a afirmat Băsescu.

De asemenea, întrebat despre scoaterea de pe listele electorale permanente a circa 600.000 de români identificaţi ca având cărţile de identitate expirate, Băsescu a răspuns că este ilegală şi această măsură.

Guvernul va trimite luni la Curtea Constituţională datele centralizate de MAI şi MAE referitoare la listele electorale, judecătorii urmând să se întrunească marţi pentru a lua o decizie privind validarea sau invalidarea referendumului din 29 iulie. Premierul  Victor Ponta a declarat că Executivul trimite la Curte „cifrele” bazate pe „documente”, exact cum magistraţii au cerut.

Victor Ponta a declarat că, în cursul zilei de luni, MAI şi MAE centralizează toate datele, iar Executivul va transmite CCR „exact ce ne-a cerut: numărul de persoane.”

„Sunt cifre bazate strict pe documente. Exact cum ne-a cerut Curtea. Noi vom pune la dispoziţie cifre bazate pe documente din intern şi pe cele venite din afară. În rest, Curtea va decide. Cum va stabili, ce va lua în considerare din aceste cifre, asta nu pot eu să vă spun. Pot să vă garantez faptul că toate cifrele care vor fi transmise azi către CCR nu sunt cifre nici inventate, nici calculate de noi. Sunt cifre bazate pe documente„, a precizat luni Ponta.