Băsescu: Drumul nostru nu e spre Est. Sub mandatul meu, România nu va merge înapoi

Traian Băsescu a declarat, marţi, în prima sa ieşire publică de la întoarcerea la Cotroceni, că România trebuie să-şi urmeze interesele politice şi economice care, în opinia preşedintelui, se află doar în Occident.

RomaniaTV.net
04 sept. 2012, 09:19
Băsescu: Drumul nostru nu e spre Est. Sub mandatul meu, România nu va merge înapoi

„Trebuie să menţinem obiectivul de a intra în zona euro în 2015. UE are toată disponibilitatea să ne înveţe şi să ne ajute. Mi se pare extrem de realist acest principiu. România nu poate spune că nu a fost ajutată, sau învăţată, dar dacă clasa politică nu va vrea, nimeni nu îi poate obliga”, a declarat Băsescu, adăugând că întreaga clasă politică trebuie să privească spre Vest:

„E esenţial ca această clasa politică bună, rea să aibă acea abordare politică care să dovedească că România vrea să meargă înainte alături spre aliaţii săi. Drumul nostru nu e spre Est. Toate interesele noastre sunt spre Vest. Sub preşedinţia mea, România nu va merge înapoi. Avem obligaţia să nu risipim sacrificii pe care le-am făcut. Nu ştiu cum îşi poate imagina cineva o Românie izolată. Aceste lucruri trebuie clarificate foarte rapid”.

CITEŞTE ŞI Băsescu, primul atac: Majoritatea parlamentară a considerat că poate face ţăndări statul de drept

Băsescu a mai spus că, în loc „să pună osul la treabă”, politicienii îşi atuncă responsabilitatea privind fondurile europene. „Ambasadorii din statele UE să transmită mesajul că România are nevoie de sprijin şi că proiectul său naţional în acest moment este absorbţia integrală a sumelor alocate. Nu avem interes mai mare, dincolo de ieşirea din izolare, decât punerea la punct a strategiei de absorbţie a fondurilor de la UE”, a adăugat preşedintele.

Şeful statului a insistat că absorbţia fondurilor europene trebuie să fie „o prioritate naţională”.