Băsescu a respins propunerile lui Pivniceru pentru conducerea Parchetului şi a DNA

Preşedintele Traian Băsescu a decis să respingă propunerile făcute de către ministrul de Justiţie, Mona Pivniceru, pentru şefia Parchetului General şi a DNA, Tiberiu Mihai Niţu, respectiv Ioan Irimie.

18 ian. 2013, 15:06
Băsescu a respins propunerile lui Pivniceru pentru conducerea Parchetului şi a DNA

Preşedintele invocă lipsa de transparenţă a procesului de selecţie a procurorilor şefi, fapt ce nu a stimulat depunerea mai multor candidaturi

„Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a decis vineri, 18 ianuarie a.c., să respingă propunerile privind numirea în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), domnul Tiberiu-Mihail Niţu, şi, respectiv, de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), domnul Ioan Irimie, trimise de ministrul Justiţiei, doamna Mona-Maria Pivniceru. Motivaţia principală care a stat la baza deciziei domnului preşedinte Traian Băsescu este lipsa de transparenţă a procesului de selecţie organizat de Ministerul Justiţiei, care nu a fost stimulativ pentru ca un număr mai mare de procurori cu bune performanţe să se înscrie la procesul de selecţie”, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Băsescu îi cere lui Pivniceru să schimbe modalitatea de selecţie a viitorilor candidaţi care-i vor fi propuşi. „Domnul preşedinte Traian Băsescu atenţionează că pentru a accepta, în viitor, propunerile făcute de ministrul Justiţiei este necesară revizuirea totală a procedurii de selecţie a procurorilor care urmează a-i fi propuşi pentru funcţii de conducere în Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi în Direcţia Naţională Anticorupţie”, se mai spune în comunicat.

„Ministrul Justiţiei a transmis joi, 27 decembrie 2012, Preşedintelui României, propunerile pentru numirea în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a domnului Niţu Tiberiu Mihail, respectiv a domnului Irimie Ioan pentru funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Potrivit dispoziţiilor art.54 alin. 1 din Legea 303/2004, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie sunt numiţi de Preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată”, se arată în comunicatul emis de Ministerul Justiţiei la sfârşitul lunii decembrie.

Propunerile formulate de ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, pentru funcţia de procuror general şi pentru şefia DNA au fost respinse, pe 22 noiembrie, de CSM, într-o şedinţă tensionată. Tiberiu Niţu, candidatul pentru funcţia de procuror general, a fost iritat de întrebările comisiei, iar Mona Pivniceru s-a simţit şi ea stresată de interogatoriul lui Daniel Morar.

Secţia pentru procurori a CSM a avizat negativ, joi, numirea lui Ioan Irimie şi a lui Tiberiu Niţu la conducerea DNA, respectiv în funcţia de procuror general, ambii înregistrând cinci voturi „împotrivă” şi unul favorabil, acesta aparţinând ministrului Justiţiei, Mona Pivniceru.