Băsescu: Nu voi fi un preşedinte care se bagă SUB BIROU ca să nu fie suspendat

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi seară, că nu acceptă ideea de a nu-şi exercita atribuţiile constituţionale, de teama unei eventuale suspendări din funcţie. "Niciodată nu o să faceţi din mine unul care se bagă sub birou să nu fie suspendat", a spus şeful statului într-o intervenţie telefonică la B1TV.

RomaniaTV.net
12 iun. 2012, 19:30
Băsescu: Nu voi fi un preşedinte care se bagă SUB BIROU ca să nu fie suspendat

„În aceste 30 şi ceva de zile aproape n-a fost zi în care primul ministru, căruia i-am încredinţat mandatul să formeze Guvernul, n-a recurs la provocări de joasă speţă, atacând mereu preşedintele, punându-i legitimitatea sub semnul întrebării. Legitimitatea ţi-o dă votul de la alegeri şi Constituţia. N-am răspuns niciodată. Astăzi suntem în faţa unei probleme constituţionale. Eu din laşitate nu mă voi ascunde sub birou să spun: ‘Mergeţi, domnul Ponta, că aşa a declarat Parlamentul, că eu nu vreau să fiu suspendat’. Eu nu pot să creez un precedent de laşitate pentru preşedinţii României. Dacă am tăcut 30 şi ceva de zile cât a fost campania electorală, este pentru că ştiam că asta vor, o replică a mea ca să spună ‘Iată, preşedintele este conflictual’. Dacă scoateţi un act juridic legal, prin care vă asumaţi responsabilitatea modificării Constituţiei, eu cred că USL poate să facă şi asta, să modifice printr-o hotărâre a Parlamentului Constituţia. Au mai făcut-o şi vecini de-ai noştri, care nu sunt prea bine văzuţi în Europa. Au făcut-o şi cu televiziunile şi cu Constituţia, mai urmează Banca Naţională şi suntem în aceeaşi barcă. Niciodată nu mă voi opune unui act juridic legal. Niciodată, însă, nu o să faceţi din mine, unul care se bagă sub birou să nu fie suspendat. Aduceţi-vă aminte că mi-am câştigat mandatul, punându-mi totul pe o singură carte, pe Constituţie”, a susţinut preşedintele Traian Băsescu, într-o intervenţie telefonică la B1TV.

Parlamentul a tranşat marţi disputa Ponta-Băsescu pe reprezentarea la Consiliul European. Aleşii au adoptat declaraţia propusă de USL, potrivit căreia premierul Victor Ponta trebuie să reprezinte România la Consiliul European. USL şi PDL au venit fiecare cu câte o declaraţie: primii pentru trimiterea lui Ponta la Bruxelles, ultimii pentru Traian Băsescu. A câştigat Ponta. UDMR a votat în favoarea premierului. Următorul Consiliu European este programat pentru 28 iunie.

Întrebat de jurnalişti dacă partidele care au votat în Parlament ca premierul să reprezinte România la Consiliul European din 28 iunie vor declanşa procedura de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescuîn cazul în care acesta va refuza să accepte această decizie, premierul a răspuns că nu îşi doreşte aşa ceva, dar că Parlamentul va stabili modul de reacţie.