Băsescu: Nu am făcut studii de masterat. Nu sunt nici doctor, nici dottore VIDEO

Acuzaţiile de plagiat au ajuns la Palatul Cotroceni. Fostul ministru interimar al Educaţiei a dat de înţeles că şi şeful statului ar fi plagiat. Şeful statului a dat imediat replica. Traian Băsescu a afirmat că Liviu Pop nu are niciun motiv să-l bănuiască de faptul că şi-ar fi plagiat teza de masterat din simplul motiv că nu are studii de masterat. Băsescu a precizat că a făcut doar trei luni de cursuri în Norvegia pentru managementul companiilor de navigaţie. "Nu sunt nici doctor, nici dottore", a comentat preşedintele. Potrivit CV-ului postat pe site-ul Preşedinţiei, Traian Băsescu a absolvit în 1995 Cursurile Avansate de Management în Industria Transportului Maritim ale Academiei Norvegiene, ca bursier al acestui stat .

RomaniaTV.net
02 iul. 2012, 09:47
Băsescu: Nu am făcut studii de masterat. Nu sunt nici doctor, nici dottore VIDEO

Preşedintele Traian Băsescu a precizat că studiile postuniversitare pe care le-a făcut se rezumă la 3 luni de cursuri făcute în Norvegia, la Institutul de Tehnologie Marină, cursuri care s-au finalizat fără o lucrare scrisă şi fără vreun titlu academic.

Am auzit că un domn ministru spune nici mai mult nici mai puţin că am absolvit un masterat şi spune că aş fi plagiat. Vreau să fie foarte clar: niciodată nu am făcut cursuri de masterat. Nu sunt nici doctor, nici dottore. Singurul lucru care se află trecut în CV-ul meu la capitolul studii este legat de absolvirea Institutului de Marină «Mircea Cel Bătrân», Facultatea de Navigaţie, Secţia Comercial, iar al doilea lucru este legat de faptul că în 1995 am absolvit cursurile avansate de management în industria transportului maritim la Academia norvegiană, ca bursier al statului norvegian„, a spus Băsescu.

Au fost cursuri destinate celor din mediul maritim pentru a fi familiarizaţi cu managementul de top din companiile de navigaţie. Nu mi-a dat nimeni o diplomă de master, cu atât mai puţin una de „dottore” pe la Catania. Cursurile nu s-au materializat cu nicio lucrare de masterat„, a declarat Traian Băsescu.

Preşedintele Băsescu a precizat că vârful carierei sale profesionale nu îl reprezintă obţinrea unui titlu universitar, indiferent de nivelul acestuia, ci faptul că a condus nave pe mare.

Mi-am încheiat carierea pe mare după 4 ani de comandă pe o navă de 306 metri fără să am vreun incident de navigaţie ceea ce a confirmat încrederea armatorului. Nu am nevoie nici de masterate false, nici de doctorate false ca să am sentimentul că sunt un om împlinit. Nu ştiu care poate fi echivalentul în doctorate în a comanda o navă cu lugime de 306 metri şi lăţime de 48 de metri„, a spus şeful statului.

Băsescu a apreciat că politicienii care şi-au ascuns eşecul profesional prin titluri academice nemeritate ar trebui să părăsească viaţa politică.

Îi invit pe cei care nu au reuşit în profesie şi îşi împodobesc cariera cu titluri furate să renunţe la politică (…) Nu poţi să vrei să fii important în politică dacă nu reuşeşti în viaţă„, a comentat preşedintele.

Traian Băsescu a spus că insinuările referitoare la studiile sale sunt parte a unei campanii deliberate. „Mi se pare că se duce o campanie de acoperire a imposturii, că toţi suntem la fel. Nu, dragii mei, eu nu sunt la fel cu cei care au plagiat. Nu mă faceţi master că nu mă recunosc a fi„, a conchis preşedintele Băsescu.

Iată principalele declaraţii ale preşedintelui:

Niciodată nu am avut cursuri de masterat. Nu sunt nici doctor, nici dottore.

În 1995, am absolvit cursurile avansate la Institutului de Tehnologie Marină ca bursier al statului norvegian. Eu am atins vârful profesional al carierei pe ce am ştiut să fac. Am fost ofiţer pe diverse trepte. Am făcut serviciu pe cele mai mari şi riscante nave ale ţării.

Stadionul pe care s-a jucat aseară finala Campionatului European avea 100 de metri. Nava mea avea 306 metri lungime.

Mi-am încheiat carierea pe mare după 4 ani de comandă pe o navă de 306 metri fără să am vreun incident de navigaţie ceea ce a confirmat încrederea armatorului. Nu am nevoie nici de masterate false, nici de doctorate false ca să am sentimentul că sunt un om împlinit. Nu ştiu care poate fi echivalentul în doctorate în a comanda o navă cu lugime de 306 metri şi lăţime de 48 de metri.

Îi invit pe cei care nu au reuşit în profesie şi îşi împodobesc cariera cu titluri furate să renunţe la politică.

Nu poţi să vrei să fii important în politică dacă nu reuşeşti în viaţă.

Ambasada Norvegiei a anunţat că deschide un concurs de formulare pentru  burse la Academia norvegiană. Dosarul meu a fost selectat, au fost cursuri destinate celor din mediul maritim pentru a fi familiarizaţi cu managementul de top din companiile de navigaţie. Nu mi-a dat nimeni o diplomă de master, cu atît mai puţin una de dottore pe la Catania. Cursurile nu s-au materializat cu nicio lucrare de masterat.

Am observat în viaţa politică românească oameni care, nereuşind în cariera profesională, au încercat să-şi acopere nereuşitele cu titluri împopoţonate. Îmi imaginez cum ar fi arătat în CV-ul unuia un curs de 3 luni, probabil le-ar fi considerat doctorat.

Mi se pare că se duce o campanie de acoperire a imposturii, că toţi suntem la fel. Nu, dragii mei, eu nu sunt la fel cu cei care au plagiat. Nu mă faceţi master că nu mă recunosc a fi.