Bărbatul arestat în Republica Dominicană NU este Codruţ Marta

Poliţia din Republica Dominicană a anunţat că a arestat, luni, un bărbat despre care crede că ar fi Codruţ Marta, fostul şef de cabinet al lui Sorin Blejnar, cercetat într-un dosar de evaziune fiscală. În urma schimbului de informaţii prin Interpol, inclusiv fotografii şi ADN, poliţiştii au stabilit că persoana arestată nu este Codruţ Marta. 

RomaniaTV.net
08 aug. 2012, 04:08

UPDATE 13.25  Poliţia Română informează oficial că bărbatul care a fost prins cu un paşaport fals în Republica Dominicană nu este Codruţ Marta. „În urma schimbului de date şi informaţii prin intermediul Biroului Interpol – OIPC, s-a stabilit faptul că persoana identificată şi reţinută, în cursul zilei de ieri (marţi-nr.), de către autorităţile din Republica Dominicană, nu este urmăritul internaţional Marta Codruţ”, se arată într-un comunicat de presă al Poliţiei Române.

UPDATE 13.00 Bărbatul care a fost prins cu un paşaport fals în Republica Dominicană nu este Codruţ Marta, potrivit comunicării oficiale transmise anchetatorilor români, după ce s-au făcut comparaţiile specifice în astfel de cazuri.  Surse oficiale au declarat pentru Mediafax că, în urma schimbului de informaţii, implicit fotografii şi ADN, poliţiştii au confirmat că nu corespund datele comunicate de anchetatorii români în ceea ce priveşte persoana reţinută.

Poliţia Română a comunicat miercuri dimineaţa că a avut schimb de date şi informaţii cu mai multe ţări membre Interpol, inclusiv cu Poliţia Dominicană, pentru localizarea lui Codruţ Marta, dar până în prezent nu s-a confirmat indubitabil prezenta lui pe teritoriul acestor state.

„În vederea localizării urmăritului internaţional Marta Codruţ, Poliţia Română a avut schimb de date şi informatii cu mai multe ţări membre Interpol, inclusiv cu Poliţia Dominicană, dar pâna în acest moment nu s-a confirmat indubitabil prezenţa acestuia pe teritoriul acestor state. Poliţia Română se află în permanenţă în contact cu O.I.P.C., iar în momentul în care se va deţine o astfel de informaţie, o vom comunica, de îndată”, a anunţat Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR), într-un comunicat de presă.

Codruţ Alexandru Marta a fost arestat în Republica Dominicană sub acuzaţia de spălare de bani, formulată împotriva acestuia în România, relatează Montreal Gazette în pagina electronică, citând poliţia dominicană.

Potrivit poliţiei dominicane, Codruţ Marta a fost prins luni în oraşul turistic Sosua, având asupra sa un paşaport fals eliberat în Lituania, pe numele Arei Argead. Poliţiştii din Republica Dominicană au anunţat că au fost demarate deja formalităţile pentru repatrierea lui Codruţ Marta în România.

De cealaltă partea, autorităţile de la Bucureşti nu confirmă prinderea lui Codruţ Marta. Surse citate de România TV susţin că ar fi vorba despre o pistă falsă şi cred că este posibil ca autorităţile dominicane să-l fi confundat. De altfel, şi zilele trecute s-a speculat că Marta ar fi fost identificat în Spania, dar s-a dovedit o pistă falsă, la fel ca în cazurile în care s-a vorbit că ar fi fost găsit în Israel sau Monaco.

Codruţ Alexandru Marta, fost şef de cabinet al fostului preşedinte ANAF, este cercetat pentru complicitate la evaziune fiscală şi constituire a unui grup infracţional organizat. Pe numele său a fost emis un mandat de arestare în lipsă.

Codruţ Marta, dispărut din luna mai, în condiţii suspecte, a fost dat în urmărire internaţională. El este acuzat că a adus un prejudiciu de 15 milioane de euro la bugetul de stat.

În acelaşi dosar sunt cercetaţi şi mai mulţi oameni de afaceri, printre care Elan Schwarzenberg, dar şi fostul şef al Fiscului, Sorin Blejnar.