Banala aspirină, o sabie cu două tăişuri. Vezi ce au descoperit cercetătorii

Este bine cunoscut faptul că aspirina reduce riscul apariţiei unui atac de cord, însă potrivit celor mai noi cercetări în materie, această teorie este valabilă numai în cazul pacienţilor cu afecţiuni cardiovasculare.

RomaniaTV.net
10 ian. 2012, 12:50
Banala aspirină, o sabie cu două tăişuri. Vezi ce au descoperit cercetătorii

Oamenii de ştiinţă avertizează medicii să nu mai recomande pacienţilor fără afecţiuni cardiace să ia o pastilă de aspirină pe zi doar pentru că reduce riscul de a suferi un atac de cord. O echipă de cercetători britanici a realizat un studiu din care rezultă că banalele tablete de acid acetilsalicilic pot cauza sângerări gastrice atunci când sunt luate constant doar preventiv, nu în scop curativ.

Analgezic uşor, aspirina are şi efect anticoagulant şi scade, fără îndoială, riscul apariţiei de atacuri de cord. Însă numai în cazul celor cu probleme cardiovasculare. Luată doar preventiv, conform teoriei „drobului de sare”, aspirina poate face mai mult rău decât bine, iar acest lucru este acum dovedit ştiinţific.

Un studiu realizat pe mai mult de 100.000 de persoane fără afecţiuni cardiovasculare arată că riscul de hemoragie internă este unul foarte ridicat şi anulează toate beneficiile pe care aspirina le poate avea la nivel cardiovascular. Mai exact, s-a confirmat că o pastilă de aspirină luată zilnic scade cu 10% riscul unui atac de cord, însă nu diminuează numărul atacurilor de cord şi al deceselor survenite prin infarct. În schimb, aceeaşi banală tabletă creşte semnificativ riscul de hemoragie internă, afectând stomacul sau creierul. Mai precis, cu 30 de procente.

Pacienţii cu probleme cardiace trebuie să continue însă să ia aspirină, deoarece efectul anticoagulant este al acestui medicament este incontestabil.