BACALAUREAT PROFESIONAL din 2013. Legea a fost adoptată în Senat

Plenul Senatului a adoptat luni, proiectul de lege privind introducerea bacalaureatului "profesional", informează România TV. Propunerea a întrunit 73 de voturi favorabile, 15 "împotrivă" şi o abţinere.

RomaniaTV.net
17 sept. 2012, 14:14
BACALAUREAT PROFESIONAL din 2013. Legea a fost adoptată în Senat

Senatul este Camera decizională astfel încât legea va merge la promulgare. Conform acesteia, diferenţierea celor două tipuri de bacalaureat va intra în vigoare din acest an şcolar astfel încât cei care doresc să opteze pentru o formă sau alta de bacalaureat vor putea să o facă de la examenul din vară.

Legea prevede că absolvenţii ciclului superior al liceului care susţin şi promovează examenul de bacalaureat profesional dobândesc diploma de bacalaureat profesional, care le dă dreptul de acces pe piaţa muncii, fără drept de acces, însă, în învăţământul superior.

Legea dă dreptul oricărui elev de a da acest examen, din orice liceu, oricare ar fi profilul acestuia, pentru că disciplina de educaţie antreprenorială o parcurg toţi liceenii.

Potrivit legii, examenul pentru bacalaureatul profesional nu schimbă conţinutul programei pe care elevii au parcurs-o pe timpul anilor de liceu, iar probele din examenul de bacalaureat profesional, cronologic, vor fi aşezate înaintea probelor scrise de la examenul de bacalaureat naţional.

Pentru bacalaureatul profesional, potrivit proiectului de lege, elevii vor susţine două probe: un proiect şi o probă practică, precum şi o lucrare scrisă la educaţia antreprenorială. Probele de competenţe sunt comune şi la bacalaureatul naţional şi la bacalaureatul profesional.

În plus, dacă cineva care susţine bacalaureatul profesional vrea să meargă spre învăţământul superior şi se răzgândeşte în aceeaşi sesiune, după o sesiune sau două sesiuni de bacalaureat, el se poate întoarce, poate susţine probele scrise de la bacalaureatul naţional şi, după aceea, are acces spre învăţământul superior.

„Vom avea bacul naţional cu aceleaşi probe, iar bac-ul profesional vrem să-l gândim ca o formă de finalizare pentru cei care vor să meargă în producţie şi le dăm o certificare a capacităţilor lor. Conţinutul, probele de competenţe rămân aceleaşi ca la bacul naţional, adăugăm o probă practică prin care creştem gradul de profesionalizare şi un examen scris legat de educaţia antreprenorială. Ca urmare, pentru această formulă de bac pot opta şi elevii din liceele teoretice. Este opţiunea elevului ce decide, dacă merge în învăţământul superior va opta pentru bacul naţional, dacă merge pe piaţa muncii va opta pentru bacul perofesional. Luni vom avea o primă discuţie la Comisia de Învăţământ din Senat unde se află o OUG care priveşte bacul”, a explicat Ecaterina Andronescu.