BAC: Doar 5% dintre elevi sunt olimpici la alte materii în afară de sport

877 de liceeni au intrat de curând în sesiunea specială a bacalaureatului dedicată olimpicilor. Dintre ei însă, doar 47, adică aproximativ 5%, sunt olimpici la discipline care nu au nicio legătură cu sportul, precum româna sau matematică, potrivit gandul.info.

RomaniaTV.net
02 iun. 2012, 16:10
BAC: Doar 5% dintre elevi sunt olimpici la alte materii în afară de sport

Sub 100 de elevi, adică aproximativ 11% dintre participanţii la sesiunea specială a Bacalaureatului sunt sportivi care fac parte din centrele olimpice pentru juniori, potrivit datelor Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), care a cerut demararea unei anchete care să arate cum au ajuns la Bac-ul olimpicilor restul de 740 de sportivi. La sesiunea specială din luna mai, desfăşurată la Bacău, rata de promovare a fost de doar 32,74%.

Ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop, a declarat că va verifica înscrierile la sesiunea specială. „Am dat un ordin intern, pentru a verifica tot ce înseamnă înscrieri la sesiunea specială a Bacalaureatului, se numeşte sesiune specială nu a olimpicilor. Sunt lucruri lăsate de izbelişte de alţii, noi trebuie să le rezolvăm. Nu îmi place să caut vinovaţi, noi facem eforturi supraomeneşti să rezolvăm situaţia”, a spus ministrul interimar.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Educaţiei, listele cu sportivii de performanţă au fost întocmite de Federaţiile de specialitate şi trimise ministerului. „Conform procedurilor în vigoare, listele cu participanţii la competiţiile sportive care optează să susţină bacalaureatul în sesiunea specială sunt avizate şi asumate integral de către federaţiile sportive naţionale. Drept urmare, întreaga responsabilitate pentru corectitudinea datelor aparţine federaţiilor sportive”, se arată în comunicat.

Rata de promovare la sesiunea specială a bacalaureatului dedicată exclusiv elevilor olimpici (cei care partricipă la olimpiade pe discipline sau la competiţii sportive) a fost, înaintea contestaţiilor, de 32,7%, potrivit rezultatelor afişate, joi seară, de Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Bacău, organizatorul acestui examen. Din examen au fost eliminaţi 25 de candidaţi pentru tentative de fraudă.

Citeşte şi FRAUDĂ la Bacul olimpicilor: 300 de elevi ar fi participat ILEGAL la examen