Avocatul Poporului a sesizat la CCR trecerea ICR în subordinea Senatului

Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constitutionala în cazul Ordonanţei de Urgenţă prin care Institutul Cultural Român trece în subordinea Senatului. Sesizarea este făcută în baza faptului că a fost încalcat dreptul la transparenţa decizională a comunităţii cultural - artistice.

RomaniaTV.net
22 iun. 2012, 09:22
Avocatul Poporului a sesizat la CCR trecerea ICR în subordinea Senatului

Avocatul Poporului a dat curs unei solicitări făcute la începutul săptămânii trecute de Alianţa Pentru O Românie Curată, în care acuza modul în care ICR a trecut din subordinea Preşedinţiei în subordinea Senatului.

Sesizarea a fost motivată prin faptul că o astfel de măsură „încalcă dreptul la transparenţă decizională”. Ordonanţa de Urgenţă a stârnit foarte multe proteste, atât din partea comunităţii culturale, cât şi din partea societăţii civile.

Contestatarii au acuzat politizarea excesivă a acestei instituţii şi modul în care a trecut ea în subordinea Senatului. Dealtfel şi conducerea ICR a acuzat politizarea din partea Guvernului. Horian Roman Patapievici spunea că Institutul Cultural Român a căzut victimă politizării în interiorul USL, însă Victor Ponta consideră, dimpotrivă, că ICR a fost politizat de când a trecut în subordinea Preşedinţiei.