Avionul turc doborât de Siria se afla în spaţiul aerian internaţional

Avionul de vânătoare turc doborât de Siria se afla în spaţiul aerian internaţional şi nu în spaţiul sirian, a declarat duminică ministrul turc de externe, Ahmet Davutoglu, precizând că avionul F-4 Phantom efectua, fără arme, o misiune de antrenament şi de testare a unui sistem radar în Mediterană, relatează AFP.

RomaniaTV.net
24 iun. 2012, 11:02
Avionul turc doborât de Siria se afla în spaţiul aerian internaţional

Potrivit concluziilor noastre, avionul a fost doborât în spaţiul aerian internaţional, la o distanţă de 13 mile marine de Siria„, a declarat ministrul la postul public de televiziune TRT.

Ministrul a insistat asupra faptului că avionul zbura singur şi „nu avea nicio misiune, nici cea de colectare de informaţii, deasupra Siriei”.

Davutoglu a recunoscut totuşi că aparatul a pătruns un moment în spaţiul aerian sirian. Ministrul turc de externe a precizat că radarele turceşti le-au cerut celor doi piloţi din aparat să părăsească spaţiul sirian, dar din partea Siriei nu a venit niciun avertisment, scrie agerpres.ro.

Sirienii ştiau foarte bine că era vorba de un avion militar turc şi cunoşteau natura misiunii acestuia„, a adăugat acesta. Potrivit Reuters, Davutoglu a declarat că Ankara se va consulta oficial cu aliaţii săi din cadrul NATO pe acest subiect.