Avionul hipersonic american s-a prăbuşit în timpul testului, imediat după lansare

Un avion hipersonic al armatei americane s-a prăbuşit în timpul primului zbor experimental. Aparatul s-a dezmembrat la 16 secunde după ce a fost lansat în aer de o rachetă.

RomaniaTV.net
16 aug. 2012, 05:48
Avionul hipersonic american s-a prăbuşit în timpul testului, imediat după lansare

Oficialii spun că a fost vorba de o defecţiune tehnică. Avionul a fost botezat Wave Rider – sau X-51A –  şi era proiectat să atingă peste 7.000 de km pe oră – adică de 6 ori viteza sunetului. Cu o asemenea rapiditate aeronava ar fi putut parcurge distanţa dintre Londra şi New York, în mai puţin de o oră.

Avionul a căzut în Oceanul Pacific, în apropiere de Point Mugu, la nord-vest de Los Angeles. Experţii spun că chiar dacă testul ar fi fost reuşit, avionul s-ar fi prăbuşit oricum în ocean.

Dacă testele se reiau, tehnologia din acest prototip ar putea fi utilizată pe viitor atât în aviaţia civilă cît şi în cea militară.

Pentagonul vrea să folosească Wave Rider pentru dezvoltarea unor rachete de mare viteză. Asta în vreme ce liniile aeriene sunt interesate de introducerea unor curse trans-continentale foarte rapide.

Citeşte mai mult despre avionul hipersonic în: Americanii testează primul AVION HIPERSONIC. Atinge peste 7.000 de km/oră