Avertizare îngrijorătoare: Un milion de români ar putea suferi de hepatită de tip C

Aproximativ 700.000 de români ar putea suferi de hepatita C. Acestea sunt datele îngrijorătoare despre ţara noastră, care se află pe locul 5 în UE într-un clasament al ţărilor în care boala se răspândeşte. 

RomaniaTV.net
11 oct. 2012, 08:19
Avertizare îngrijorătoare: Un milion de români ar putea suferi de hepatită de tip C

Cele mai afectate judeţe sunt Moldova, cu o rată de îmbolnăvire de 4.25% şi Muntenia, cu 3.35%, conform unui studiu efectuat între 2006 şi 2008.

Persoanele cu hepatita C nu prezintă de obicei simptome specifice bolii, decât în fază terminală. Atunci, oamenii se simt obosiţi, au dureri de stomac şi urticarie.

În acel punct al bolii, se dezvoltă ciroza sau cancerul hepatic. Testele de sânge sunt singurul mod prin care se poate depista boala.

Cum se transmite hepatita C?

Hepatita C se transmite prin expunerea la sânge infectat. Riscă să fie purtătoare ale acestui virus persoanele care au suferit o transfuzie de sânge înainte de 1992, cele care s-au tatuat cu un ac contaminat, cele care au folosit aceleaşi obiecte (aparat de ras, trusă de manichiură) cu o persoană ifectată, cele care au făcut sex neprotejat cu persoane care aveau virusul.