Avertizare de VREME SEVERĂ. Inundaţii, ploi torenţiale, grindină şi vijelii în toată ţara

Până vineri, instabilitatea atmosferică va fi accentuată în cea mai mare parte a ţării, urmând să se semnaleze ploi torenţiale, grindină şi vijelii. Institutul na'ional de Hidrologie a emis avertizare cod galben de inundaţii pentru mai multe zone din ţară.

22 mai 2013, 06:12
Avertizare de VREME SEVERĂ. Inundaţii, ploi torenţiale, grindină şi vijelii în toată ţara

Meteorologii au emis o avertizare de vreme severă pentru perioada următoare, valabilă de miercuri, de la ora 15.00, până vineri dimineaţă, la ora 9.00.

Potrivit informării ANM, vor fi averse, ce vor avea şi caracter torenţial, căderi de grindină, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului care trecător vor lua aspect de vijelie. Aceste manifestări vor fi mai frecvente la munte, în sud-vestul, centrul şi nord-estul ţării.

Cantităţile de apă vor depăşi local 25 l/mp. 

În plus, în intervalul 23.05.2013 ora 06:00 – 24.05.2013 ora 14:00, este COD GALBEN de INUNDAŢII şi se anunţă  scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIE.

Potrivit inhga.ro, este COD GALBEN pe râurile mici din bazinele hidrografice: Timiş superior şi mijlociu, Bârzava, Moravita, Caras, Nera, Cerna (judetele Caras Severin si Timis), Jiu superior si afluentii din judetele Hunedoara, Gorj si Mehedinti, pe unii afluenti ai Muresului din judetul Hunedoara si pe unii afluenti ai Oltului din judetele Vâlcea, Olt si Gorj. Harta cu codurile si semnificatia acestora se anexeaza.

Se menţionează ca aceste fenomene se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe afluenţi de grad inferior ai râurilor marcate pe hartă şi pe cursurile de apă necadastrate.

VEZI PROGNOZA METEO PE TREI ZILE