Avertisment de la BM: China ar putea să se confrunte cu o criză economică

China ar putea să se confrunte cu o criză economică dacă nu reduce companiile de stat şi nu reformează finanţele publice, se arată într-un raport pregătit de Banca Mondială şi publicat joi în Wall Street Journal, transmite AFP.

RomaniaTV.net
23 feb. 2012, 08:29
Avertisment de la BM: China ar putea să se confrunte cu o criză economică

Raportul, intitulat „China 2030”, este destinat să influenţeze următoarea generaţie de lideri chinezi şi abordează modelul economic urmat de China în ultimele decenii, model care i-a permis acestei ţări să înregistreze un ritm mediu de creştere de aproximativ 10% pe an şi să ajungă a doua economie mondială, scrie AGERPRES.

‘Creşterea economică a Chinei riscă să încetinească rapid şi fără avertismente. Acest lucru s-a întâmplat în ţările în curs de dezvoltare cu o creştere economică accelerată precum Brazilia şi Mexic după ce au ajuns la un anumit nivel al veniturilor, un fenomen numit de economişti ‘capcana venitului mediu’, susţine WSJ care a discutat cu autorii raportului.

Pentru a evita această capcană, raportul recomandă reducerea rolului companiilor de stat. În plus, raportul cere autorităţilor chineze să reformeze finanţele guvernelor locale şi să promoveze competiţia şi antreprenoriatul.

Banca Mondială sugerează că firmele de asset-management ar trebui să supervizeze companiile de stat pentru a se asigura că aceste firme sunt conduse după principii comerciale şi nu politice. De asemenea, raportul recomandă o creştere semnificativă a dividendelor plătite de companiile de stat, ceea ce ar conduce la creşterea veniturilor guvernului care astfel va putea să finanţeze noi programe sociale.

Un nou congres al partidului comunist chinez ar urma să aibă loc în toamna acestui an pentru a permite unei noi generaţii să ajungă la putere, actualul vice-preşedinte Xi Jinping urmând să devină noul şef al statului.