Augustin Zegrean: Criticile şi atacurile la adresa membrilor CC nu ne impresionează

Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a declarat, marţi, că judecătorii instituţiei şi-au păstrat de-a lungul timpului independenţa şi imparţialitatea, ei nefiind impresionaţi de criticile şi atacurile la persoană.

RomaniaTV.net
19 iun. 2012, 16:56
Augustin Zegrean: Criticile şi atacurile la adresa membrilor CC nu ne impresionează

„Sigur că nu de fiecare dată deciziile noastre au fost pe placul celor care ne-au sesizat, dar aceasta nu a influenţat cu nimic decizia judecătorilor, aceştia şi-au păstrat independenţa şi imparţialitatea. În toată această perioadă am încercat să ţinem dreaptă cumpăna justiţiei indiferent cine a cerut o soluţie de la Curtea Constituţională şi indiferent de culoarea politică a legiuitorilor. Sigur că uneori am fost criticaţi, am fost chiar atacaţi personal, dar celor care fac astfel le putem spune că nu ne impresionează”, a afirmat Zegrean, în discursul ţinut la ceremonia de la Palatul Cotroceni de decorare a judecătorilor Curţii de către preşedintele Traian Băsescu.

Zegrean a arătat că, în conştiinţa poporului, Curtea Constituţională a intrat „ca o instituţie căreia merită şi poţi să i te adresezi”.

De asemenea, potrivit acestuia, Curtea Constituţională a contribuit prin soluţiile pronunţate şi „la dezvoltarea şi consolidarea mereu tinerei noastre democraţii (…), desluşind de multe ori şi dezlegând conflicte dintre autorităţile, instituţiile statului”.

Totodată, Zegrean a menţionat că prin activitatea sa Curtea a contribuit şi „la îmbogăţirea dreptului românesc şi european”.

„Sărbătorim zilele acestea 20 de ani de la înfiinţarea Curţii Constituţionale. În tot acest răstimp, judecătorii Curţii Constituţionale s-au străduit să îşi îndeplinească rolul constituţional de garant al supremaţiei Constituţiei. În perioada aceasta, prin activitatea sa, Curtea Constituţională a contribuit la îmbogăţirea dreptului românesc şi a, îndrăznesc să spun, a dreptului european pentru că deciziile Curţii au îmbogăţit efectiv jurisprudenţa românească şi europeană”, a mai spus Zegrean.

Decretele privind conferirea decoraţiilor au fost publicate săptămâna trecută în Monitorul Oficial.

Conform decretelor, şeful statului i-a conferit preşedintelui Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la înfiinţarea instituţiei, „în semn de înaltă apreciere pentru contribuţia deosebită la dezvoltarea şi afirmarea gândirii juridice româneşti, pentru rolul deţinut în asigurarea şi respectarea Constituţiei de către instituţiile statului de drept”.

Aceeaşi distincţie le-a fost acordată de preşedintele Băsescu şi judecătorilor CC Aspazia Cojocaru, Petre Lăzăroiu, Mircea Ştefan Minea, Iulia Motoc, Ion Predescu, Valentin Zoltan Puşcaş, Tudorel Toader „în semn de înaltă apreciere pentru competenţa şi profesionalismul dovedite în domeniul justiţiei constituţionale”.

Totodată, judecătorului CC Acsinte Gaspar i-a fost conferit Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Ofiţer.