Au minţit pentru Becali, dar au fost salvaţi de CEDO. Cum au scăpat doi foşti stelişti de închisoare

Urmăriţi penal pentru mărturie mincinoasă în dosarul Valiza, Mirel Rădoi şi Petre Marin au fost scăpaţi de CEDO de închisoare, deoarece legislaţia europeană nu permite autoincriminarea, potrivit România TV. Procurorii i-au prins după ce i-au interceptat când stabileau cu Gigi Becali detaliile mitei de la Cluj.

18 iun. 2013, 08:30
Au minţit pentru Becali, dar au fost salvaţi de CEDO. Cum au scăpat doi foşti stelişti de închisoare

În mai 2009, procurorii au început urmărirea penală împotriva lui Mirel Rădoi şi Petre Marin, pentru mărturie minicinoasă în celebrul dosar Valiza, în care principal acuzat era Gigi Becali.

Potrivit România TV, în ciuda probelor evidente strânse de procurori, Mirel Rădoi şi Petre Marin au scăpat de acuzaţia de mărturie mincinoasă. Motivul este că dacă ar fi spus adevărul, cei doi s-ar fi autoincriminat şi, conform rezoluţiei Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, „nu se poate reţine în sarcina lor săvârşirea infracţiunii de mărturie mincinoasă, întrucât au fost puşi în situaţia de a se autoacuza prin răspunsurile ce urmau să fie date„.

Practic, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a fost cea care i-a salvat pe cei doi fotbalişti, deşi iniţial procurorii începuseră urmărirea penală împotriva lor, pentru mărturie mincinoasă şi riscau între 1 şi 5 ani de închisoare.

În motivarea acuzaţiilor lor, procurorii susţineau la declanşarea procedurilor de urmărire că „Rădoi Mirel şi Marin Petre, sub prestare de jurământ, au făcut afirmaţii mincinoase (…) declarând că nu cunosc absolut nimic în legătură cu oferta financiară facută de George Becali. (…) Minciuna este confirmată prin două dialoguri telefonice pe care le-a purtat Mirel Rădoi în mai 2008„.

Iată câteva dintre dialogurile incriminate de procurorii DNA. Primul dintre ele este între Mirel Rădoi şi Gigi Becali, datat 5 mai 2008:

Mirel Rădoi: Uite acum am… m-au sunat băieţii de la U Cluj… şi mi-au zis că au vorbit cu Toni…
G.B.: Da!
M.R.: … că le-ar fi tran… Da’ telefonul e ascultat?
G.B.: Păi, da’ auzi, normal că e ascultat!
M.R.: A! Păi, atunci trec eu mâine, naşule, dimineaţa. Mata eşti la palat?
G.B.: Păi, zi, măi, că îmi bag ****! Ce dacă e ascultat!? Să-mi sugă ****!
M.R.: Că ar fi făcut şedinţa şi în funcţie de cum evoluează primesc.. a…
G.B.: Păi, da! Păi, da!
M.R.: … cărămizile.
M.R.: Şi eu am vorbit cu Bundea şi cu Claudiu Răducanu. Ziceau: „Băi, păi majoritatea cu voi, numai că problema asta e: să nu dea la unu’ trei mii, la unu’ două sute”.

Înregistrarea convorbirii dintre Petre Marin şi Gigi Becali, din data de 6 mai 2008:

G.B.: Ce faci, mă, Petre?
P.M.: Bine! A, nea Gigi! Noroc! Ce să fac?
G.B.: Ai vorbit cu…. cu Gigel?
P.M.: Da, am vorbit!
G.B.: Când?
P.M.: Aseară! Şi i-am spus că o să-l sune cineva azi, care vine… se duce acolo cu banii, cu astea şi să se întâlnească şi să…

În vârstă de 39 de ani, Petre Marin s-a retras din activitatea de fotbalist pe data de 4 ianuarie 2012, iar Mirel Rădoi, în vârstă de 32 de ani, se află sub contract cu gruparea Al Ain, din Emiratele Arabe Unite.