Au înflorit perii în prag de iarnă, în Mehedinţi

În grădina unui localnic din satul Livezile, judeţul Mehedinţi, alături de gutuile coapte stau câţiva peri înfloriţi. Este semn de iarnă lungă şi geroasă, spun etnologii, în timp ce specialiştii din agricultură cred că temperaturile ridicate au "păcălit" copacii, care au crezut că vine primăvara.

01 nov. 2011, 15:03
Au înflorit perii în prag de iarnă, în Mehedinţi

Sătenii se minunează în faţa perilor cu flori şi spun că nu au mai văzut aşa ceva niciodată. Nu găsesc nicio explicaţie pentru fenomen. S-a mai întâmplat să înflorească salcâmul, spune ei, dar în niciun caz perii.

Specialiştii în domeniu pun totul pe seama schimbării climei. Temperaturile sunt mai mari, precipitaţiile puţine şi aşa se face că au înflorit perii în prag de iarnă. Producţia de anul viitor nu va fi însă afectată.

„Explicaţia consider că este reprezentată de climă. S-a modificat foarte mult clima în ultimii ani şi acum avem dovada şi mai clară că se întâmplă acest lucru. Temperaturile sunt mult mai mari decât ar trebui în această perioadă, ploi mai puţine şi atunci pomii sunt un pic înşelaţi de vreme şi în loc să intre în repaosul vegetativ normal pentru lunile octombrie noiembrie, ei îşi continuă vegetaţia şi atunci reîncep ciclul prin înflorire. Nu cred că o va afecta”,  a spus directorul Direcţiei pentru Agricultură din Mehedinţi, Ştefan Răceanu.

În tradiţia populară, înfloritul pomilor toamna târziu este un fenomen ce face parte din suita fenomenelor extreme.