ATENŢIE, turişti! Risc de AVALANŞĂ în Munţii Făgăraş

Turiştii care vor ajunge în următoarele zile în Munţii Făgăraş sunt avertizaţi de salvamontişti să nu meargă mai sus de cabanele din zona turistică din cauza riscului crescut de producerea a avalanşelor, mai ales că sunt anunţate ninsori abundente şi vânt puternic.

RomaniaTV.net
22 mart. 2013, 09:57
ATENŢIE, turişti! Risc de AVALANŞĂ în Munţii Făgăraş

Potrivit salvamontiştilor, riscul producerii de avalanşe în Munţii Făgăraş, la peste 1.800 de metri altitudine, este de gradul al patrulea pe o scară de la unu la cinci.

În plus, prognoza meteo prevede ninsori abundente şi vânt puternic în zona montană, astfel că directorul Salvamont Sibiu, Adrian David, îi avertizează pe turiştii care doresc să meargă, de vineri până duminică, în masivul Făgăraş, să nu urce mai sus de cabanele din zona turistică Bâlea Lac, Negoiu şi Bărcaciu.

„Recomandarea este ca turiştii să nu urce în această perioadă mai sus de cabanele din masivul Făgăraş, ca urmare a creşterii riscului de avalanşă la gradul patru şi a Codului Galben de vânt şi ninsori care sunt prognozate. Până la cabane se poate ajunge în condiţii de siguranţă, mai sus de cabane este risc. Turiştii care ajung la Bâlea Lac pot apela cu încredere la patrula de salvamontişti, care este în permanenţă în zonă, cu rugămintea să ţină cont de recomandările acestora”, a declarat, vineri, Adrian David.

Potrivit acestuia, pentru prevenirea accidentelor montane turiştii nu trebuie să urce pe traseele turistice superioare cabanelor din zona de nord a Munţilor Făgăraş şi trebuie să evite practicarea sporturilor de iarnă în această zonă. De asemenea, turiştii trebuie să aibă echipament de iarnă şi să fie dotaţi cu echipament de salvare din avalanşe: sondă, lopată de zăpadă şi dispozitiv electronic de căutare în avalanşă.