ATENŢIE. Grătarul poate cauza cancer. Ce spun specialiştii

E weekend şi dacă e vreme frumoasă, te gândeşti cu siguranţă la un grătar. Însă cercetătorii spun că grătarul poate cauza cancer.

RomaniaTV.net
31 mai 2013, 20:46
ATENŢIE. Grătarul poate cauza cancer. Ce spun specialiştii

Ce ar trebui sa stii despre gratar?

Principalele motive de ingrijorare sunt doua substante care se elibereaza in timpul coacerii carnii pe gratar, ambele considerate cancerigene. Este vorba despre AHC (amina heterociclica), o proteina care se elibereaza atunci cand carnea este preparata la temperaturi foarte mari, si HAP (hidrocarbura aromatica policiclica), fumul rezultat din grasimea arsa care “contamineaza” carnea de pe gratar.

Desi studiile au fost realizate numai pe animale, cercetatorii spun ca aceste substante au o influenta majora si asupra oamenilor. Potrivit Institutului National de lupta impotriva Cancerului, din Statele Unite, o dieta bogata in AHC a fost asociata cu cresterea riscului dezvoltarii cancerului la san, colon, ficat, plamani, prostata etc. De asemenea, o dieta bogata in HAP a fost asociat cu cresterea riscului de leucemie, sau cancer la plamani.

Cum poti sa previi?

Pentru a preintampina problemele, specialistii recomanda ca bucatile de carne pregatite la gratar sa fie cat mai subtiri si fara grasime. Astfel carnea se va pregati mai repede, iar grasimea nu va arde. Inainte de a pregati carnea de pui, indeparteaza pielea.

Citeşte mai mult pe sfatulparintilor.ro