Asteroidul gigantic 2005 YU55 a trecut neobservat pe lângă Terra

Asteroidul 2005 YU55 a trecut la 325.100 de kilometri distanţă de Terra, însă evenimentul, primul de acest gen din ultimii 35 de ani, a fost ratat de cei pasionaţi de astronomie.

RomaniaTV.net
09 nov. 2011, 09:12
Asteroidul gigantic 2005 YU55 a trecut neobservat pe lângă Terra

Toate telescoapele din lume au încercat să repereze asteroidul cu diametrul de 400 de metri care tocmai a trecut pe lângă Pământ, dar acesta s-a dovedit a fi unul invizibil, nereflectând nici măcar o rază de lumină. Moment frustrant pentru cei pasionaţi de astronomie, pentru care o astfel de şansă de a studia atât de îndeaproape un asteroid este poate unică în viaţă, scrie Russia Today.

Cea mai mică distanţă dintre asteroidul numit 2005 YU55 şi Terra s-a înregistrat la ora 1.28 în România, în noaptea de marţi spre miercuri, şi a fost de 325.100 de kilometri. Cu alte cuvinte, a traversat orbita lunii. Aceasta a fost cea mai mare apropiere dintre Terra şi un corp cosmic din ultimii 35 de ani.

De la momentul descoperirii asteroidului sferic până la trecerea lui pe lângă Pământ au trecut şase ani. În acest răstimp oamenii de ştiinţă i-au studiat atent traiectoria şi au fost în permanenţă siguri că acesta nu prezintă niciun pericol. Dacă un asteroid de asemenea dimensiuni ar fi lovit Pământul, ar fi creat un crater de mărimea Moscovei, în timp ce o cădere a lui în apă ar fi ridicat un val de 20 de metri.

Ultimul eveniment cosmic similar a avut loc în 1976, dar la acea vreme, astronomii nu au ştiut despre producerea lui. Următoarea intersectare dintre Pământ şi un corp cosmic similar este prevăzută pentru 2028.