Aşteptările lui Băsescu de la şefii Parchetelor. Ce le-a cerut preşedintele procurorilor-şefi

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, miercuri, că a emis decret pentru numirea tuturor celor şase procurori-şefi propuşi de premierul Victor Ponta pentru Parchete şi a explicat de ce i-a chemat, marţi, la o întrevedere la Palatul Cotroceni.

15 mai 2013, 15:58
Aşteptările lui Băsescu de la şefii Parchetelor. Ce le-a cerut preşedintele procurorilor-şefi

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat miercuri că a emis decret pentru numirile în funcţie ale şefilor de Parchete: procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Tiberiu-Mihail Niţu, prim adjunct al procurorului general – Dimitrie-Bogdan Licu, adjunct al procurorului general – Codruţ Olaru, procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Laura Codruţa Kovesi, procuror şef al Direcţiei de Investigaţie a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism – Alina-Mihaela Bica, adjunct al procurorului şef al DIICOT – Elena-Georgiana Hosu.

„Apelul meu la cei şase este să fie o echipă. Aştept de la ei să ridice nivelul de eficienţă în lupta anticorupţie şi împotriva crimei organizate. Le-am solicitat să utilizeze în mod major procedura de confiscare extinsă pentru care există lege deja. Le-am cerut o bună cooperare cu instituţiile ce-i pot ajuta în atingerea obiectivelor: poliţia, structurile de informaţii”, a spus Traian Băsescu, într-un discurs susţinut, miercuri, la Cotroceni.

CITEŞTE ŞI: Preşedintele Băsescu: Am emis decret pentru numirea procurorilor-şefi

Şeful statului a subliniat că a acordat o atenţie deosebită evaluării lui Tiberiu Niţu, care va fi noul procuror general al României: „Am dat atenţie discuţiei cu domnul Niţu. Vreau să înţelegem foarte clar că desemnarea sa nu era un târg de nerefuzat. A fost o soluţie la care am ajuns la fel cum am ajuns la desemnarea oricărui procuror cu funcţie de conducere în ultimii 8 ani. Întotdeauna a existat o discuţie cu ministrul Justiţiei pentru a preveni un refuz. Când această discuţie nu a existat, am respins propunerile. Respingând propunerile doamnei Piviniceru, am respins procedura, care nu a fost transparentă. Trebuia să organizeze un concurs cinstit. (…) Aş vrea să închid speculaţiile legate de târg. Acordul de coabitare nu mă obliga la desemnarea unui candidat pe care nu l-aş fi acceptat„.

„Discutând cu domnul Niţu, m-am convins că poate face funcţiei, că justiţia nu se va prăbuşi şi nu va fi suspusă controlului politic. Acum îi văd cu un discurs invers pe cei care mai eiri mă acuzau că stăpânesc justiţia. Acum îi căutaţi alt stăpân”, a subliniat Traian Băsescu.