Asociaţia „Milioane de prieteni”: Ursul poate deveni o atracţie ecoturistică extraordinară

Preşedintele asociaţiei "Milioane de prieteni", care a înfiinţat Sanctuarul Urşilor "Libearty" de la Zărneşti, Cristina Lapis, a declarat pentru RTV.NET că urşii reprezintă o mare bogăţiei a României, în timp ce alte ţări europene au rămas fără ei şi că există numeroase soluţii pentru ca oamenii şi aceste animale să convieţuiască în pace.

25 sept. 2012, 06:44
Asociaţia „Milioane de prieteni”: Ursul poate deveni o atracţie ecoturistică extraordinară

„De mii de ani de pe vremea dacilor, am trăit cu urşii și ei reprezintă o mare bogăție naturală a României, în timp ce alte țări europene nu mai au, este un patrimoniu mondial și decimarea lor numai pentru că autoritățile nu mai vor să aibă probleme nu este o justificare”, a declarat Cristian Lapis, preşedintele asociaţiei „Milioane de prieteni”, pentru ROMÂNIATV.NET.
 
„În Marea Mediterană s-au semnalat în această vară rechini. S-au luat măsuri de interzicere a turiștilor pe plaje și nu s-a dat liber la omorârea rechinilor! Dacă vrem că generațiile viitoare să mai vadă urși în realitate și nu la Antipa, trebuie conservată această populație de urși și trebuie să reînvăţăm să coabitam”, a mai spus Cristina Lapis.
 
Preşedintele asociaţiei spune că una dintre soluţii este ca gunoaiele unde sunt atrași urşii să fie îngrădite, în așa fel încât animalele să nu mai aibă acces. În plus, zonele de construcție care au înaintat cât mai mult în păduri, luându-le spațiul vital al urșilor, trebuie supravegheate cu mai multă atenție.

„Este nevoie de o evaluare corectă a numărului de urși cu o echipă de specialiști neutri din mai multe țări europene, echipă din care să facă parte vânători, specialiști silvici,  pădurari, reprezentanți ai ONG-urilor, pentru ca rezultatele să nu poată fi contestate de nici una dintre părți”, a mai spus Cristina Lapis pentru ROMÂNIATV.NET.
 
„Este nevoie de educaţie, de spoturi publicitare în care ursul să nu mai fie diabolizat și să redevină ursulețul de plus pe care fiecare copil l-a târât după el în copilărie. Ursul este regele pădurilor carpatine și poate deveni o atracție turistică extraordinară în cadrul agroturismului, cum este în prezent în Munții Abruzzi în Italia”, a precizat preşedintele asociaţiei.

Asociaţia „Milioane de prieteni” a cerut să îl găzduiască pe ursul rănit din Moroeni, atunci când va fi găsit şi susţine relocarea unui urs din Buşteni de către ICAS Braşov, în zona îndepărtate, în loc de uciderea lor.