ARTIST DE CIRC, pasiune şi sacrificiu. A avut tendoanele rupte, dar şi-a dus spectacolul la capăt

A făcut sport de performanţă timp de 11 ani, însă căderea regimului comunism l-a obligat să renunţe la luptele greco-romane şi să caute un alt drum în viaţă. A intrat în lumea circului, unde avea să fie fascinat de culoare, magie, frumuseţe şi energia oamenilor. Bogdan Lazăr este unul dintre cei mai buni circari din România şi face parte din echipa Circ & Variete Globus. Oferă publicului momente de umor şi adrenalină de 23 de ani, însă în spatele chipului carismatic şi a pasiunii pentru arta circului se ascund şi multe sacrificii.

15 mart. 2013, 08:58

Lumea circului are o fascinaţie aparte. E plină de poveste, culoare, strălucire, mister şi adrenalină. Cine a trecut pragul Circului Globus din Bucureşti cu siguranţă a fost vrăjit de spectacolul circarilor. A văzut acrobaţii periculoase, momente de umor savuroase, dresuri cu animale sălbatice şi fioroase şi prinţese desprinse din cărţile de basme. A aplaudat momentele artistice şi a plecat acasă cu zâmbetul pe buze fără a şti că în spatele acelor oameni se ascund poveşti de viaţă impresionante.

O astfel de poveste are şi Bogdan Lazăr Andreescu, unul dintre cei mai polivalenţi membri ai trupei Circului Globus. Are numere de acrobaţie, echilibristică, pantomimă, dresaj şi momente de umor.

Avea 20 de ani când a intrat în lumea circului. A fost imediat atras de magia lui, de culorile spectacolului, fetele frumoase şi sclipirea costumelor. Totul era plin de viaţă şi-i oferea un nou drum în perspectivă. Era imediat după Revoluţie şi şansele pentru găsirea unui loc de muncă erau limitate. Făcuse 11 ani sport de performanţă, luase numeroase diplome şi făcuse parte din lotul naţional la lupte greco-romane juniori, însă odată cu căderea comunismului viaţa lui se schimbase. Clubul Dinamo din care făcea parte nu mai mergea aşa că circul îi arăta un alt drum.

A debutat pe cai mari, la propriu şi la figurat

Bogdan a cunoscut succesul şi euforia publicului prin momentele de adrenalină oferite de cascadoriile pe cai. A străbătut lumea în lung şi-n lat şi a trăit fiecare moment la maximum. A avut turnee în Germania, Elveţia, Italia, Danemarca, Olanda, Norvegia, unde a fost aplaudat şi recunoscut pentru talentul lui. Toate au avut însă şi un preţ. De-a lungul timpului a avut parte de momente frumoase, dar şi de momente grele. În timpul exerciţiilor, Bogdan a suferit diferite rupturi musculare.

În Danemarca a avut cel mai urât accident. Avea un exerciţiu în care îşi folosea doar braţul drept când a simţit o durere sfâşietoare. „A cedat. Am simţit cum a cedat şi am văzut gaură şi bicepsul cum atârna la nivelul cotului. Atunci am crezut că am pierdut totul. Credeam că s-a terminat cariera mea de artist, dar nu a fost o ruptură integral şi m-am putut recupera”, povesteşte Bogdan. 

Când este în faţa oamenilor, când publicul este euforic, Bogdan uită de durere şi neplăceri, nu mai contează nimic şi mărturiseşte că totul este răsplătit pe măsură.

„Nimic nu mai contează. Satisfacţia este enormă şi îti dai seama că toate sarcificiile nu sunt degeaba. Îmi amintesc de un accident când am avut tendonul rupt. Mă durea îngrozitor, dar nu puteam să mă opresc. Auzeam cum copiii mă strigă şi mă aplaudă. Sentimentul e unic. Îţi dau un plus de energie care te ajută să treci peste dureri şi peste orice problemă personală”, spune artistul de circ.

 „În lumea noastră, dacă te temi nu faci nimic”

Bogdan spune că reuşeşte să-şi ducă la bun sfârşit fiecare spectacol pentru că ştie cerinţele publicului său. Nu are voie să greşească şi nu are voie să se teamă.

“În lumea noastră, dacă te temi nu faci nimic. Performanţă ajungi să faci când eşti sigur pe tine şi îţi asumi orice risc. Spectatorul vede orice. Dacă ai intrat în arenă şi vede că eşti timorat, ai pierdut. Facem parte din elita circurilor internaţionale, astfel nu avem voie să greşim. Publicul este obişnuit să vadă calitate şi de aceea nu te poţi prezenta în faţa lui dacă nu eşti sigur pe tine. Totul se vede”, a explicat circarul.

Şi la 80 de ani se vede în lumea circului

Artistul de circ nu se gândeşte niciodată să părăsească lumea magică a spectacolelor. Şi la 80 de ani se vede în faţa oamenilor. Este uşor de înţeles de ce, dacă îl asculţi cu câtă pasiune şi dăruire vorbeşte despre Globus.

„Dacă ţi-a intrat acest virus în sânge, nu mai poţi renunţa. Pentru circ sunt 100%, sunt pe viaţă. Nu merge făcută cu jumătăţi de măsură pentru că altfel nu faci performanţă. Trebuie să te implici cu patimă”, a mai spus artistul.

Bogdan poate fi văzut în aceste zile la Galele Circului. Până  pe 13 aprilie la Circ & Variete Globus prezintă un spectacol ai cărui câştigători depind doar de votul spectatorilor.

Cele mai periculoase acrobaţii, cele mai savuroase momente de umor şi cele mai impresionante dresuri fac deliciul spectatorilor, în fiecare sâmbătă de la ora 15.00 şi duminică de la orele 15.00 şi 18.30.

Spectacolele din zilele de marţi, miercuri, joi şi vineri sunt destinate exclusiv grupurilor organizate, iar weekendurile aparţin tuturor iubitorilor artei circului.

Preţurile biletelor sunt cuprinse între 35 şi 70 lei. Pentru grupurile organizate preţul unui bilet este de 18 lei/ persoană.