Alegeri parlamentare 2012. Armata a intervenit la secţiile de votare înzăpezite

Românii îşi aleg în 9 decembrie parlamentarii pentru următorii patru ani. Din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, mai multe drumuri sunt blocate, iar accesul la secţiile de votare este greu accesibil. Pentru a remedia problema, în zonele afecate a fost solicitată intervenţia armatei, informează România TV.

RomaniaTV.net
09 dec. 2012, 06:30
Alegeri parlamentare 2012. Armata a intervenit la secţiile de votare înzăpezite

Ministrul Apărării, Corneliu Dobriţoiu, a explicat, la România TV, că militarii au intervenit doar acolo unde au fost solicitaţi, în Timiş, Gorj şi Dâmboviţa: „Am intervenit cu autocamioane de transport pentru a ajuta personalul secţiilor de votare să ajungă în secţii, în scopul derulării procesului electoral. Avem peste 4.000 de oameni în stand-by, plus tehnica aferentă pentru a putea interveni în sprijinul autorităţilor locale acolo unde ni se va cere. Până acum s-a intervenit în Timiş, Gorj şi Dâmboviţa”.

Cei de la Ministerul de Interne au situaţia zonelor în care nu se poate ajunge la vot din cauza intemperiilor. Aceştia acţionează şi cu cei de la Drumurile Publice pentru deblocarea căilor de acces spre secţiile de votare, însă acolo unde situaţia nu a putut fi remediată prin mijloace proprii, ministrul de Internea cerut ajutorul Ministerului Apărării Naţionale.

„Situaţia nu este una favorabilă în această dimineaţă (duminică n.r.), în ţară, din cauza căderilor abundente de zăpadă. Având în vedere situaţiile operative care ne-au fost transmise am dispus redirijarea forţelor, astfel încât în întreaga ţară drumurile naţionale, autostrăzile să fie deschise. De asemenea, am luat legătura cu prefecţii şi cu preşedinţii Consiliilor Judeţene să ia toate măsurile pentru deschiderea drumurilor judeţene şi drumurilor locale şi mai ales a căilor de acces spre secţiile de votare, având în vedere că avem un număr destul de mare al secţiilor de votare care nu au fost deschise din cauza imposibilităţii de a ajunge la secţiile de votare. În acest sens având în vedere situaţia, am discutat de dimineaţă cu şeful statului major al forţelor armate şi am solicitat dacă este nevoia în judeţele unde sunt probleme să se poată apela şi la forţele Ministerului Apărării Naţionale şi la utilajele de care dispun pentru a ne sprijini în deschiderea căilor de acces spre secţiile de votare. De asemenea, având în vedere situaţia creată în urma căderilor de zăpadă în domeniul alimentării cu energie electrică, am dispus la Ministerul Economiei să ia toate măsurile să remedieze situaţia acolo unde este nevoie”, a declarat, la România TV, Mircea Duşa, ministrul de Interne.

Meteorologii prognozează în continuare ninsori în zonele de munte, în Banat şi în Crisana, dar şi în Maramures şi în jumătăţea de nord a Moldovei, precipitaţii mixte în Transilvania şi în Oltenia şi ploi în restul ţării, adică în Muntenia, în Dobrogea şi în sudul Moldovei.

Peste 18 milioane de alegători din ţară, dar şi din străinătate sunt aşteptaţi să voteze duminică. Românii aflaţi în ţară pot vota cu buletinul, în timp ce în străinătate se poate merge la urne cu paşaportul sau cartea de identitate, însoţite de dovada de reşedinţă. Cei aflaţi în tranzit în ţară sau în străinătate NU pot vota la alegerile parlamentare 2012.