Armata americană vrea să înlocuiască GPS-ul

Armata americană caută să îşi limiteze dependenţa faţă de sistemul GPS şi lucrează la o viitoare generaţie de dispozitive de localizare, mai exact asupra unui minuscul cip autonom de legătura cu un satelit, a anunţat miercuri directoarea agenţiei de cercetare a Pentagonului, DARPA.

25 apr. 2013, 12:13
Armata americană vrea să înlocuiască GPS-ul

DARPA, Agenţia pentru proiectele de cercetare avansată de apărare, se află la originea internetului, dar şi a GPS-ului, scrie AFP, citat de Agerpres.

„În anii 1980, a avea un sistem GPS presupunea să-ţi montezi o cutie enormă în autovehicul. Acum, acesta este integrat nu numai în toate materialele noastre, dar şi în multe dintre armele noastre, având şi numeroase aplicaţii civile”, a explicat directorul DARPA.

Dar, „uneori o tehnologie este utilă doar în măsura în care dependenţa noastră de ea nu devine o vulnerabilitate, iar astăzi eu consider că am ajuns în acel punct cu GPS-ul”, a explicat responsabila, expunând una dintre temerile legate de această tehnologie: semnalul GPS poate fi bruiat de un inamic, după cum s-a întâmplat recent în Coreea de Sud.

Astfel, cercetătorii de la DARPA şi de la Universitatea din Michigan au creat un nou sistem ce funcţionează fără satelit pentru a stabili poziţia, ora şi direcţia. Iar toate aceste lucruri sunt făcute de un cip de opt milimetri cubi.

Dispozitivul minuscul conţine trei giroscoape, trei accelerometre şi un ceas atomic, care, împreună, funcţionează ca un sistem de navigaţie autonom. DARPA are în vedere utilizarea acestei tehnologii pentru a înlocui GPS-ul în anumite contexte, în special în muniţiile de calibru mic sau pentru supravegherea de persoane.

Cum poţi să mergi 1450 kilometri în direcţia greşită, cu GPS?