Aplicarea noului Cod de Procedură Civilă va fi amânată până în februarie 2013

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, la plecarea de la CSM, că s-a discutat amânarea intrării în vigoare a Codului de Procedură Civilă până la 1 februarie 2013, pentru că nu este încă finalizată infrastructura instanţelor pentru aplicarea coduluin informează Mediafax.

RomaniaTV.net
23 aug. 2012, 13:57
Aplicarea noului Cod de Procedură Civilă va fi amânată până în februarie 2013

„În bugetul pe 2012, votat anul trecut, n-au fost trecuţi banii nici pentru judecători, nici pentru grefieri, nici pentru instanţe, şi-i trecem noi acum. Trebuie făcute concursuri, pentru judecători, pentru grefieri”, a spus premierul. Ponta a precizat că bugetul de anul trecut nu a fost construit pentru aplicare Codului de Procedură Civilă.

Ulterior, Guvernul a decis, în şedinţa de joi, să aprone prin rectificare bugetară banii necesari pentru angajarea a 564 de judecători şi grefieri necesari pentru aplicarea noului Cod de la 1 februarie 2013.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, întrunit joi, a cerut Guvernului amânarea datei de intrare în vigoare a Codului de Procedură Civilă, stabilită pentru 1 septembrie, până când va fi asigurat necesarul de resurse umane şi infrastructura cerute de aplicarea prevederilor noului cod.

Totodată, Consiliul Superior al Magistraturii a propus rediscutarea, „cu toţi factorii responsabili, în termeni realişti”, a calendarului de implementare, astfel încât demersul să fie „sustenabil din perspectiva necesarului de resurse umane şi infrastructură cerute de aplicarea prevederile noului cod”.

Consiliul Superior al Magistraturii a apreciat ca inoportună intrarea în vigoare la 1 septembrie 2012 a noului Cod de Procedură Civilă, invocând „lipsa unei finanţări corespunzătoare, care să asigure un suport eficient procesului de implementare la nivelul instanţelor din România”.

„Consiliul Superior al Magistraturii reaminteşte că Memorandumul aprobat în şedinţa guvernului din data de 13 iunie 2012, referitor la «Suplimentarea bugetului alocat Ministerului Justiţiei pentru anul 2012 şi a numărului maxim de posturi aprobat pentru această instituţie, în vederea implementării noului Cod de procedură civilă, asigurarea finanţării unor posturi pentru Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Consiliul Superior al Magistraturii, precum şi susţinerea în dezvoltarea şi adaptarea infrastructurii instanţelor judecătoreşti la noile cerinţe determinate de impactul noilor coduri», care, în fapt, viza finanţarea posturilor existente în sistem (vacante şi nefinanţate), nu s-a finalizat printr-o rectificare bugetară. În aceste condiţii, a lipsei unei minime finanţări a instanţelor judecătoreşti, acestea nu vor putea pune în aplicare Codul de procedură civilă la data de 1 septembrie 2012”, arăta CSM, marţi, într-un comunicat de presă.

Fostul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, anunţa, pe 5 ianuarie, că noul Cod de Procedură Civilă este programat să intre în vigoare de la 1 iunie 2012.

„În 2012 vom pune în aplicare noul Cod de procedură civilă, cu termen în iunie”, a spus ministrul Justiţiei, potrivit Mediafax.

Predoiu a adăugat că noul Cod este unul dintre obiectivele strategice ale Ministerului Justiţiei.

Raportul CE din iulie 2011 remarca faptul că România a făcut demersuri pentru îmbunătăţirea procedurilor judiciare şi că autorităţile române au întreprins demersuri pentru a eficientiza procedurile judiciare şi a continuat pregătirile pentru intrarea în vigoare a patru Coduri noi.

Pentru creşterea ritmului reformei judiciare în următoarea perioadă, CE spunea că România ar trebui să adopte un plan de implementare a Codului civil şi pentru celelalte trei noi coduri (Cod penal, Cod de procedură civilă şi de procedură penală-n.r.) care urmează a fi introduse în 2012 şi să creeze un cadru de cooperare împreună cu magistraţii şi cu societatea civilă pentru a facilita ajustările structurale necesare ale sistemului judiciar.