Apel către Băsescu să-i retragă lui Tokes ordinul „Steaua României”

Participanţii la cea de-a XI-a ediţie a Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului i-au cerut vineri preşedintelui Traian Băsescu să-i retragă distincţia ''Steaua României'' europarlamentarului Tokes Laszlo, pe care îl acuză că luptă împotriva românilor, informează Agerpres.

RomaniaTV.net
16 aug. 2013, 11:17
Apel către Băsescu să-i retragă lui Tokes ordinul „Steaua României”

În rezoluţia adoptată la finalul lucrărilor se solicită Administraţiei Prezidenţiale retragerea distincţiilor statului român acordate ”extremiştilor maghiari din România”, cu referire directă la europarlamentarul Tokes Laszlo.
”Cerem ca extremiştilor maghiari din România, cărora li s-au acordat distincţii ale statului român, să le fie retrase aceste distincţii. Şi aici facem o referire directă la Laszlo Tokes. Nu este posibil ca acest extremist maghiar, care luptă prin toate mijloacele împotriva României şi românilor, să fie decorat cu ‘Steaua României’. Această distincţie trebuie să-i fie retrasă şi facem apel la Administraţia Prezidenţială, în numele tuturor participanţilor la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului să-i fie retrasă această distincţie lui Laszlo Tokes”, se arată în documentul adoptat la finalul lucrărilor şi citit de preşedintele executiv al Fundaţiei Naţionale pentru Românii de Pretutindeni, Eugen Popescu.

Această solicitare vine în contextul în care europarlamentarul Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la Universitatea de la Băile Tuşnad, crearea unui sistem de cooperare naţională, în aşa fel încât să ofere protectorat Transilvaniei, aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud.

”Îl rugăm pe Viktor Orban şi Guvernul său să construiască acest sistem de cooperare naţională în aşa fel încât să oferiţi protecţie, să oferiţi protectorat Transilvaniei, cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud”, a afirmat atunci Laszlo Tokes, potrivit traducerii oficiale.

Aceste declaraţii au fost dur criticate de mai mulţi politicieni români, iar preşedintele României, Traian Băsescu, a făcut referire la ele de două ori, în această săptămână.

Dacă luni, în deschiderea lucrărilor Universităţii Vară de la Izvoru Mureşului, şeful statului cataloga afirmaţiile lui Tokes ca fiind ”nefericite” şi spunea că au fost ”susţinute de un cetăţean român care nu merită calitatea de cetăţean român”, în cursul zilei de joi, la Oarba de Mureş, a recunoscut că l-au cutremurat şi şocat declaraţiile europarlamentarului.

‘Trebuie să înţelegem toţi că patriotismul este un lucru pe care nu ţi-l dă nimeni, ci îl ai sau nu-l ai şi atunci când auzi cetăţeni români spunând că ar vrea Transilvania sub un dictat nu poţi decât să te cutremuri, să te întrebi ce fel de oameni, ce fel de cetăţeni români sunt. Pe mine m-a marcat această solicitare a unui purtător de cetăţenie română. M-a marcat pentru că l-am considerat un simbol al Revoluţiei Române. Din păcate, oameni care gândesc în felul acesta că Transilvania ar putea face obiect de discuţie, obiect de negociere, nu fac decât să ne dezamăgească orice ar fi făcut în trecutul lor’, a spus Băsescu, care a participat la cea de-a III-a ediţie a Festivalului Cântecului Popular Patriotic ”La Oarba şi la Iernut”.