Apăraţi doar de Dumnezeu. CEDO le interzice preoţilor să-şi facă sindicat

Preoţilor români le este interzis să îşi formeze sindicat. Potrivit România TV, decizia aparţine Curţii Europene a Drepturilor Omului, instanţă unde s-a rejudecat cazul unor preoţi români din Craiova, care au înfiinţat un sindicat denumit Păstorul cel Bun.

15 iul. 2013, 08:05
Apăraţi doar de Dumnezeu. CEDO le interzice preoţilor să-şi facă sindicat

În anul 2008, câteva zeci de preoţi din zona Craiovei au hotărât să înfiinţeze un sindicat, pe care l-au denumit Păstorul cel Bun.

Biserica Ortodoxă Română a constestat în faţa judecătorilor asocierea preoţilor, care în primă instanţă au avut câştig de cauză. În cele din urmă, o altă instanţă a hotărât însă, cu titlu definitiv, faptul că preoţii au încălcat Constituţia prin formarea respectivului sindicat. O parte dintre ei au părăsit atunci respectiva asociere, dar alţii, sub protecţia anonimatului, au făcut recurs la CEDO.

Potrivit România TV, Curtea a hotărât că asocierea preoţilor în sindicate, în România, şi, implicit, în celelalte state europene este ilegală, deoarece încalcă dreptul autonomiei bisericii şi obligativitatea de neutralitate. Acest proces a fost susţinut la CEDO de mai multe ONG-uri din SUA, unde asocierea în sidicate a preoţilor este acceptată.

În momentul de faţă, în România există aproximativ 16.000 de preoţi ortodocşi.