Cum se manifestă anxietatea socială la copii

Sunt copii care nu spun "bună ziua" nu pentru că sunt prost crescuţi, ci pentru că sunt anxioşi - neliniştiţi, încordaţi fără un motiv anume. Din acelaşi motiv, nu se joacă în parc cu ceilalţi copii sau stau izolaţi de restul colegilor de la grădiniţă. E posibil ca aceşti micuţi să fi fost super-protejaţi de familie sau de cei care au grijă de ei.

RomaniaTV.net
03 dec. 2012, 16:20
Cum se manifestă anxietatea socială la copii

Când e frică, când e fobie?

Intensitatea spaimei şi durata ei fac diferenţa între o simplă frică de moment şi o adevărată fobie. Nu-i totuna dacă micuţul tău plânge în primele zile de grădiniţă sau dacă plânge la fel de tare până în ianuarie. Dacă spaima se instalează şi durează mai mult de 6 luni, e cazul să te intrebi dacă nu cumva copilaşul este supus unui stres apărut în viaţa lui. Poate a suportat greu o schimbare de domiciliu, sau există tensiuni în familie. Poate este nemulţumit de naşterea unui frăţior, poate are probleme la grădiniţă. Dacă anxietatea îl împiedică în mod constant să se simtă bine în pielea lui, este necesar să apelezi la un specialist. Sub îndrumarea unui psihoterapeut, în scurt timp veţi da uitării toate momentele neplăcute.

Fobiile se iau de la părinţi

Fobiile copiilor sunt de multe ori legate de anxietatea maternă sau paternă. Dacă părinţilor le este frică de zborul cu avionul sau de câini, teama poate fi transmisă copilului. Dacă le spui copiilor prea des să fie atenţi să nu cadă că se lovesc, vor fi timoraţi.

Citeşte mai mult pe parinti.com