Anxietatea excesivă, semn al unei inteligenţe superioare

Selecţia naturală a condus la supravieţuirea persoanelor cele mai anxioase, întrucât acestea au reuşit, graţie temerilor lor excesive, să anticipeze mai bine pericolele şi au putut astfel să se protejeze.

RomaniaTV.net
22 apr. 2012, 10:31
Anxietatea excesivă, semn al unei inteligenţe superioare

Starea de angoasă ar putea fi o trăsătură constitutivă a fiinţei umane. Astfel, cercetătorii americani dintr-un grup pluridisciplinar de la Universitatea Columbia, Institutul american pentru sănătate şi laboratorul farmaceutic GSK consideră că anxietatea excesivă care afectează uneori anumite persoane pare că a evoluat odată cu inteligenţa umană, informează lefigaro.fr.

Anxietatea, descrisă de obicei ca o afecţiune, ar fi în realitate o trăsătură benefică pentru specia umană, consideră autorii acestui studiu, publicat pe 12 aprilie în revista Frontiers in Evolutionary Neurosciences.

Cercetătorii americani au evidenţiat o corelaţie la anumite persoane între un nivel excesiv de anxietate şi rezultate superioare la testele de stabilire a coeficientului de inteligenţă (IQ).

„Deşi temerile exagerate sunt considerate drept un element negativ al personalităţii, spre deosebire de inteligenţă, considerată un element pozitiv, angoasa ar fi permis speciei noastre pe parcursul istoriei să evite situaţiile periculoase. Angoasa i-a ajutat pe oameni să nu îşi asume riscuri inutile şi să supravieţuiască în anumite cazuri”, afirmă autorii studiului.

Selecţia naturală a condus la supravieţuirea celor mai anxioşi oameni, care, datorită temerilor lor excesive, au anticipat pericolele şi au conceput strategii sofisticate pentru a se proteja.

Studiul a fost realizat pe baza unui eşantion alcătuit din 26 de persoane suferind de sindromul anxietăţii generalizate, care au fost comparate cu un grup format din 18 persoane considerate sănătoase. Toţi voluntarii au participat la testul de măsurare a coeficientului de inteligenţă. În primul grup, cei mai anxioşi dintre pacienţi au obţinut cele mai ridicate performanţe la acel test de inteligenţă.