Anul 2013, pe cale să devină CEL MAI CALD din istoria măsurătorilor meteorologice

Specialiştii prognozează condiţii favorabile pentru dezvoltarea unui fenomen "El Nino" începând din acestă lună până cel puţin spre finalul anului, ceea ce ar putea însemna o creştere a temperaturii medii la nivel global anul viitor. Unele estimări arată că 2013 ar putea deveni cel mai cald an din istoria măsurătorilor meteorologice, depăşind astfel 2010.

RomaniaTV.net
17 sept. 2012, 14:18
Anul 2013, pe cale să devină CEL MAI CALD din istoria măsurătorilor meteorologice

Climate Prediction Center (CPC) din SUA a prognozat un fenomen slab El Nino, care se va dezvolta începând din luna septembrie 2012 şi va persista până în februarie 2013. Deşi va fi slab, va influenţa totuşi vremea pe glob, dar la un nivel mai moderat, mai spune CPC.

„El Nino” este denumirea dată încălzirii apelor de suprafaţă din Pacificul ecuatorial, care apare la fiecare 4-12 ani, ducând la o creştere a temperaturilor şi la fenomene extreme pe tot globul. Fenomenul opus El Nino este La nina, care duce la răcorirea climatului şi la fenomene extreme.

Printre consecinţele „El Nino” se află creşterea precipitaţiilor în SUA şi Peru, ducând la inundaţii masive şi secetă în vestul Pacificului, asociată de multe ori cu incendiile de vegetaţie în Australia. În Europa, efectele El Nino sunt mai mici.

„Dacă se vor realiza acele condiţii prognozate de oamenii de ştiinţă din SUA, referitor la dezvoltarea fenomenului El Nino în intervalul următor, înseamnă o influenţă majoră asupra condiţiilor globale de mediu şi de vreme, în primul rând – ceea ce înseamnă că va fi din ce în ce mai cald, cu impact în câteva luni asupra climatului la nivel global, cu temperaturi care ar deveni tot mai mari”, a explicat meteorologul Silviu Grigore la România TV.

„Din acest punct de vedere, este posibil să se depăşească anul 2010„, a mai spus meteorologul .

Anul 2010 este anul de top al temperaturilor medii globale – au fost 0,53 de grade Celsius peste media perioadei 1961-1990, care a fost de 14 grade Celsius.

În condiţiile în care influenţa atropică, emisiile de gaze cu efect de seră se manifestă în acelaşi fel putem vorbi despre o probabilitate destul de mare să se întâmple acest lucru. Ştiinţa a evoluat suficient de mult încât să nu ne înşelăm major”, a adăugat Silviu Grigore.

Vara anului 2012 a fost cea mai călduroasă de când se fac măsurători în România, prin numărul şi mai ales persistenţa zilelor caniculare, cu temperaturi de peste 35 de grade, şi a nopţilor tropicale, cu peste 20 de grade, potrivit climatologului Roxana Bojariu. În plus, Bucureştiul a doborât recordul său de temperatură.