Antonescu: Băsescu a sunat oameni din PSD pentru funcţia de prim-ministru, a trimis vorbă VIDEO

Preşedintele Crin Antonescu a declarat marţi seara, la emisiunea Ultima oră, de la România TV, că Traian Băsescu "a explorat alte ipoteze" pentru desemnarea viitorului premier, în afara variantei Victor Ponta, şi că a sunat în acest sens oameni din PSD.

RomaniaTV.net
11 dec. 2012, 19:20
Antonescu: Băsescu a sunat oameni din PSD pentru funcţia de prim-ministru, a trimis vorbă VIDEO

Liderul PNL a declarat că, din informaţiile sale, Traian Băsescu „a explorat alte ipoteze” în afara lui Victor Ponta în vederea desemnării premierului, dar „nu s-au putut înfiripa”.

„Eu cred că preşedintele care s-a hazardat înainte de alegeri în afirmaţii nesăbuite în legătură cu faptul că nu va desemna, că nu înghiţi… are acum o oarecare încurcătură. Probabil că tăcerea de 24 de ore şi mai bine a fost sufiecientă pentru un om care judecă repede şi acţionează cu curaj de obicei. Nu am crezut niciodată în ideea că ar putea fi amânată desemnarea premierului. (…) Traian Băsescu este un om inteligent care înţelege repede, pesemne că a luat decizia. A căutat o altă variantă, a explorat alte posibilităţi, nu le-a găsit. A explorat alte ipoteze,  în afara desemnării lui Victor Ponta. Nu s-au mai putut înfiripa alte ipoteze, mai ales după acest rezultat. Sunt convins în acest moment că domnul Traian Băsescu îl va desemna pe Victor Ponta. Probabil că în câteva zile va căuta condiţiile cosmetice ale unei asemenea desemnări după declaraţiile la care nu l-a forţat nimeni, care rămân regretabile.”

Întrebat dacă Traian Băsescu a contactat persoane din USL pentru a le oferi mandatul de premier, Antonescu a răspuns: „”Cred că da. După informaţiile mele, neconfirmate în sens juridic, da. A sunat, a trimis vorbă…

El a fost chestionat cum i s-a confirmat această informaţie. „Privesc chipul oamenilor, cunosc faţa omului când minte, când i-e frică. Toţi avem o experienţă de viaţă”, a explicat liderul PNL.

Întrebat dacă acele persoane sunt din PNL sau PSD, liderul liberal a spus: „Din PSD. Din PNL nu se pune problema. Singura posibilitate a domnului Traian Băsescu de a crea o oarecare neclaritate în sânul USL teroretic nu putea fi decât prin PSD. O variantă cu cineva din PNL, în afara faptului că nimeni nu se preta la o asemenea ipoteză, nu mergea pentru că PSD a investit în această construcţie USL având ca obiectiv major funcţia de prim-ministru.”  Întrebat dacă acele persoane contactate de Băsescu ar putea fi Mircea Geoană sau Liviu Dragnea, Antonescu a negat.

În ceea ce priveşte comunicatul Preşedinţiei referitor la presiunile publice pentru începerea consultărilor, Antonescu a spus că este „un comunicat normal, sănătos, cu intenţii corecte”, dar nu crede că s-au făcut presiuni asupra preşedintelui.

Preşedintele Traian Băsescu le-a cerut, marţi, politicienilor care au câştigat mandate de parlamentar, la scrutinul din 9 decembrie, să renunţe la presiunile publice privind începerea consultărilor pentru desemnarea viitorului premier.

„Domnul președinte Traian Băsescu invită politicienii care au câștigat mandate în cadrul alegerilor parlamentare din data de 9 decembrie a.c. să renunțe la orice fel de presiune publică privind începerea consultărilor pentru desemnarea candidatului la funcția de prim-ministru al Guvernului României.

Domnul președinte Traian Băsescu va urma calea constituţională şi instituţională pentru întregul proces de desemnare a candidatului la funcția de prim-ministru şi nu va face nicio abatere de la rigoarea procedurii, așa cum este prevăzută în Constituția României”, se arată într-un comunicat de presă semnat de purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale, Bogdan Oprea.

Vom reveni cu amănunte.