Antarctica a fost verde, în trecut, din cauza unei antice încălziri globale FOTO

Un nou studiu universitar, în colaborare cu NASA, a descoperit că antica Antarctică era mult mai călduroasă şi mai umedă decât se credea până acum. Climatul putea susţine vegetaţia, incluzând copaci, la marginile continentului îngheţat.

RomaniaTV.net
20 iun. 2012, 12:02
Antarctica a fost verde, în trecut, din cauza unei antice încălziri globale FOTO

Echipa care a realizat studiul, publicat pe 17 iunie în revista Nature Geoscience, a fost condusă de Saraj. J. Feakins de la Universitatea Southern California din Los Angeles şi a inclus cercetătorii de la NASA Jet Propulsion Laboratory.

Oamenii de ştiinţă au examinat polenul şi fosilele unor frunze descoperite în sedimentele de sub calota glaciară Ross şi au descoperit că temperaturile din timpul verii, de-a lungul coastei Antarcticii, acum 15-20 de milioane de ani erau cu 11 grade Celsius mai ridicate decât în ziua de azi, ajungând chiar la 7 grade Celsius. Nivelul precipitaţilor era şi el mai ridicat.

„Scopul principal al studiului a fost să înţelegm mai bine ce ar putea să ne aducă schimbările climatice din viitor„, a declarat Feakins. „La fel cum istoria ne poate învăţa multe pentru viitor, aşa este şi în cazul schimbărilor climatice trecute. Aceste dovezi ne arată cât de caldă şi de umedă poate deveni Antarctica din cauza încălzirii globale”, explică cercetătorul.

Cercetătorii de la NASA au realizat experimente prin care să afle care era clima de acum 15-20 de milioane de ani.

„Când planeta se încălzeşte, cele mai mari schimbări se văd către poli. Mişcarea înspre sud a ploilor, asociată cu un climat mai cald la latitudinile mari din emisfera sudică au făcut din deşertul polar al Antarcticii un fel de Islanda din ziua de azi„, explică Jung-Eun Lee de la NASA JPL.

Maximul acestei perioade de înverzire a Antarcticii a avut loc în Miocen, acum 16,4 – 15,7 milioane de ani, mult după dispariţia dinozaurilor, de acum 64 milioane de ani.

În timpul Miocenului, pe Pământ erau animale foarte asemănătoare cu cele de azi, precum cerbi, cămile şi diverse specii de maimuţe. Oamenii moderni au apărut abia acum 200.000 de ani.